Osa - to dla Ciebie! Zjadłam to ciastko po raz pierwszy u mojej koleżanki i wsiąkłam - teraz na każdą wspólną imprezę musi je robić. Genialnie proste, lekkie i doskonałe. Można robić różne wariacje - ja mam ochotę spróbować jeszcze z marakują, cytryną i pistacjowe...będę raportować o wynikach.
1. Ciasteczka pokruszyć. Dodać roztopione masło i wymieszać.
2. Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.
3. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonki, zmiksować. Wylać na kruchy spód.
4.Piec 17 - 20 minut w temperaturze 170°C. aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.