
Osa - to dla Ciebie! Zjadłam to ciastko po raz pierwszy u mojej koleżanki i wsiąkłam - teraz na każdą wspólną imprezę musi je robić. Genialnie proste, lekkie i doskonałe. Można robić różne wariacje - ja mam ochotę spróbować jeszcze z marakują, cytryną i pistacjowe...będę raportować o wynikach.
REKLAMA
Przepis wzięty od Osy, a Osa wzięła je z blogu moje wypieki. Autorka blogu wzięła przepis z australijskiej gazety. Jestem za szerzeniem dobrych przepisów i ten przekazuję z radością!
Spód:
200 g ciastek typu digestive
60 g roztopionego masła
200 g ciastek typu digestive
60 g roztopionego masła
Masa:
4 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
2 łyżki startej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętnego soku z limonki (5 -7 sztuk)
4 żółtka
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
2 łyżki startej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętnego soku z limonki (5 -7 sztuk)
1. Ciasteczka pokruszyć. Dodać roztopione masło i wymieszać.
2. Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.
3. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonki, zmiksować. Wylać na kruchy spód.
4.Piec 17 - 20 minut w temperaturze 170°C. aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.
2. Formę na tartę o średnicy 23 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Spód i boki wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównując i dociskając je do formy. Podpiec w temperaturze 160ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.
3. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę, sok z limonki, zmiksować. Wylać na kruchy spód.
4.Piec 17 - 20 minut w temperaturze 170°C. aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie, następnie włożyć do lodówki na całą noc.
