Cytrynowe ciasto z polentą i likierem limoncello - ze świątecznymi pozdrowieniami dla osób na diecie bezglutenowej:)
Cytrynowe ciasto z polentą:
250g miękkiego masła
250g cukru (najlepiej drobno mielonego)
3 jajka
100g polenty
250g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 cytryny (skórka z trzech cytryn, sok z jednej)
Polewa: 4 łyżeczki likieru limoncello, 3 łyżeczki cukru pudru (do dodania do limoncello)
1. Nagrzać piekarnik do 160C.
2. Nasmarować masłem formę o średnicy 23 cm. Wysypać bułką tartą.
3. Utrzeć masło z cukrem. Cały czas mieszać i dodawać jajka jedno po drugim cały czas mieszając.
4. Dodać polentę, migdały i proszek do pieczenia.
5. Zetrzeć skórkę z trzech cytryn i sok z jednej. Wszystko wymieszać.
6. Wlać masę do formy. Piec ok 1,5h (zależy od piekarnika), aż włożony patyczek wyjdzie z ciasta suchy. Jakby za szybko zaczęło się rumienić, przykryć górę ciasta folią aluminiową.
7. Przygotować polewę:podgrzać likier limoncello z cukrem pudrem i wymieszać aż cukier się rozpuści.
8. Pokroić ciastko, polać polewą i podawać. Ja podaję jeszcze z bitą śmietaną...