Syfon to urządzenie służące do zaparzania kawy. Zalicza się do tzw. metod alternatywnych, ponieważ w przeciwieństwie do tradycyjnego ekspresu nie wykorzystuje w procesie parzenia wysokiego ciśnienia wody.
Przygotowanie:
1. Umieść filtr materiałowy w gorącej wodzie na co najmniej minutę. Dzięki temu materiał rozciągnie się i lepiej dopasuje się do metalowego dysku. Dodatkowo woda wypłucze z niego wszelkie niepożądane aromaty.
2. Zamocuj filtr wewnątrz komory syfonu. Łańcuszek powinien swobodnie wisieć wzdłuż zwężenia. Zaczep łańcuszek haczykiem za krawędź tak, by filtr nie przesuwał się wewnątrz komory.
3. Zagotuj wodę w czajniku. W międzyczasie odważ i zmiel 26g kawy.
4. Wypełnij dolną szklaną bańkę syfonu gorącą wodą, aż do oznaczonego poziomu. Będziesz potrzebować około 375g wody.
5. Wetknij komorę syfonu do wypełnionej gorącą wodą bańki. Następnie umieść podgrzewacz pod dolną bańką syfonu tak, by woda zaczęła wrzeć. Poczekaj, aż pod wpływem ciśnienia cała woda zostanie wypchnięta do górnej komory syfonu.
6. Dodaj zmieloną kawę do wody w górnej komorze syfonu. Zamieszaj energicznie tak, by cała kawa połączyła się z wodą. Zostaw do parzenia na około 40 sekund.
7. Po upływie 40 sekund zamieszaj delikatnie, a następnie usuń podgrzewacz znajdujący się pod syfonem. Zaparzona kawa stygnąc będzie się przesączać przez filtr materiałowy z powrotem do dolnej bańki syfonu.
8. Gdy proces filtrowania zakończony się, usuń górną komorę syfonu. Następnie przelej kawę do filiżanek i gdy tylko ostygnie, rozsmakuj się w jej głębokim aromacie.