Zima, święta i Nowy Rok to czas, kiedy wielu ludzi decyduje się na dyspensę. Za oknami arktyczny chłód, zakładamy więc grube swetry, chowamy się pod kocem i czujemy się upoważnieni do tego by "dać ciału odetchnąć”. W rzeczywistości jednak ten pozorny "odpoczynek” oznacza tylko jedno – nieodpowiednie jedzenie, brak ruchu i koniec zabiegów pielęgnacyjnych. W rezultacie zamiast lepiej, czujemy się znacznie gorzej. W tym roku warto więc zmienić plan działania i w naszej machinie życia włączyć tryb "zdrowie”. Jak to zrobić? Bardzo łatwo – poprzez jedzenie zup.
Talerz pełen zdrowia
Korzyści płynące z jedzenia zup znane są od wieków. Ciepły talerz wywaru nie tylko pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych i jest bardziej lekkostrawny niż pokarmy stałe, ale także może wspomóc naszą odporność w zimowym okresie przeziębień i grypy. Zupy są ciepłe, delikatne, świetnie nawadniają i zapewniają prawidłową podaż kaloryczną, szczególnie w tych dniach, gdy zupełnie nie mamy apetytu.
Warto zwrócić także uwagę na dodatki do takich dań, ponieważ mogą zadziałać jak naturalny antybiotyk. Imbir, wanilia, cynamon, kardamon, chili, goździki, pieprz, kurkuma, gorczyca czy czosnek maja właściwości rozgrzewające, antybakteryjne oraz przeciwzapalne, więc pigułki z apteki nie będą już potrzebne.
Jedz mądrze – wyglądaj pięknie
Zdrowe ciało samoczynnie staje się coraz piękniejsze, a jedzenie zup może znacząco przyspieszyć ten proces – zwłaszcza zimą. Program Przemian, który opracowałam i z którego skorzystało już kilkaset tysięcy Polaków, to innowacyjna metoda gubienia zbędnych kilogramów, polegająca na całkowitej zmianie stylu życia – oraz odżywiania.
W swoich podstawowych założeniach polega on na zastąpieniu stałych posiłków zupami, jednak wcale nie z powodu ich niskiej kaloryczności. W dobrze skomponowanych zupach możemy po prostu zmieścić więcej pełnowartościowych składników, których nasz organizm potrzebuje, by zdrowo funkcjonować - warzyw, mięsa lub białka roślinnego, a także produktów zbożowych. Dodatek naturalnych przypraw i ziół dodatkowo pobudza przemianę materii, a różnorodność dań, które możemy przygotować sprawiają, że zdrowe jedzenie przestaje być nudne.
Nie tylko pomidorowa
Jedzenie zup w sezonie zimowym to doskonały sposób na to, by wprowadzić do jadłospisu zalecenia z Piramidy Żywności i Żywienia – zwłaszcza zaś te, dotyczące owoców i warzyw (po które zimą po prostu sięgamy rzadziej). Jedna zupa, ugotowana zgodnie ze szczegółowo zbilansowanymi przepisami, które można znaleźć na stronie monikahonory.pl oraz na Instagramie (@niezla_zupa), dostarcza ich aż 20 dag, czyli połowę zalecanego minimum.
Jedzenie takich zup warto uzupełniać codzienną porcją surowych owoców oraz spożywaniem produktu mlecznego np. kefiru czy zsiadłego mleka. Takie połączenie sprawi, że będziemy w stanie dostarczyć wszelkich składników mineralnych oraz witamin, a przez to dbać o odporność – i prawidłową wagę.
Więcej energii, spadające kilogramy i brak efektu jo-jo będą dodatkową motywacją do utrzymania nowych nawyków, a efekty potrafią być spektakularne. W moim przypadku było to -40 kg i stabilna waga, utrzymująca się od lat, a także lepsze zdrowie, odporność, piękniejsza cera i niesłabnąca radość życia. Trudno wyobrazić sobie lepszy, świąteczny prezent.
Monika Honory jest ekspertem holistycznego odchudzania i autorką Programu Przemian, dzięki któremu schudła 40 kilogramów i od kilku lat utrzymuje wagę. Celem Programu Przemian jest DBANIE O SIEBIE w wymiarze fizycznym, psychicznym i duchowym. Dzieli się wiedzą i inspiruje tysiące osób poprzez swoje książki, stronę www, fanpage, grupę na Facebooku i spotkania, organizowane w całej Polsce i za granicą.