O autorze
Tomasz Łagowski- Szef Kuchni w Alter Ego food&wine w Toruniu. Autor sekcji „Męskie jedzenie” w magazynie CKM, pisze dla portalu Natemat.pl, wszystkodlakucharzy.pl. Nominowany w plebiscycie „Kucharz odkrycie roku 2015” organizowanym przez magazyn Kuchnia oraz Gault&Millau. Doświadczenie zdobywał pracując w restauracjach w Polsce i zagranicą. Uczestnik konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski między innymi „ Festiwal Kuchni Greckiej”, „Trendy Chef:, oraz finalista konkursu „Chef’s Fight 2015” w Rzeszowie.

Gnocchi z sosem serowym Le Rustique Brie

Gnocchi z serem Le Rustique Brie
Gnocchi z serem Le Rustique Brie
Kopytka gnocchi z aksamitnym sosem serowym Le Rustique Brie to francuska uczta smaków i aromatów.


Francja zawsze kojarzy mi się z aromatycznymi serami, takim jak Brie, Camembert czy Petit Munster. Podczas przygotowania tego dania mogłem się poczuć, jakbym był w Lotaryngii. Intensywny aromat sera roztapiającego się na patelni rozchodzi się po całej kuchni.

Ja już taką podróż odbyłem, przygotowując to danie. Mam nadzieję, że i Wy puścicie wodze fantazji. Sery Le Rustique to prawdziwy Francuski smak i charakter, a dzięki drewnianemu opakowaniu mamy gwarancję optymalnego dojrzewania. Bogaty i zdecydowany aromat tych serów zapewnia nam najlepsze doznania kulinarne.

W kuchni stawiam na najwyższą jakość w wyborze składników do moich dań, dlatego wybrałem ser Le Rustique Brie do tego dania.

Le Rustique Brie to ser z francuskim sercem z regionu Lotaryngii. Wyrazisty smak sera idealnie komponuje się jako dodatek do czerwonych win (najlepiej łączyć Le Rustique Brie z Cabernet Sauvignon) lub jako prosta przekąska w towarzystwie orzechów lub winogron.


Dzięki kremowej konsystencji idealnie łączy się z sosami, nadając im mocny aromat.
Gnocchi z sosem serowym Le Rustique Brie

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania:

- 1 opakowanie sera Le Rustique Brie 200 g
- 1 opakowanie gnocchi 250 g
- 200 ml śmietany 36%
- 1 ząbek czosnku
- 50 g pestek dyni
- biały pieprz
Przygotowanie:
Na suchą patelnię wlewamy 200 ml śmietany 36% i dodajemy 1 opakowanie sera Le Rustique Brie, podgrzewamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się sera.
Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku i szczyptę białego pieprz.
Zwiększamy ogień, by zredukować nadmiar sosu.

W osobnym garnku, w osolonej wodzie gotujemy gnocchi do momentu, aż kopytka wypłyną na powierzchnię wody.

Do zredukowanego sosu dodajemy kopytka, dusimy je około jednej minuty, by smaki się połączyły. Podajemy z pestkami dyni.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
[b]Ordo Iuris wzięło na celownik fundacje równościowe[/b]. Zasypało je lawiną pism

Ordo Iuris wzięło na celownik fundacje równościowe. Zasypało je lawiną pism

Joanna Scheuring-WielgusJoanna Scheuring-Wielgus

Procedowany projekt ustawy o powołaniu Komisji, która ma się zająć problemem pedofilii, to nic innego jak ściema, zasłona dymna i pozorowane działanie. Po pierwsze od tej komisji de facto nic nie zależy, nie ma żadnych sprawczych kompetencji, które pozwoliłyby na penalizowanie przestępców seksualnych, którzy dopuszczają się czynów seksualnych na niepełnoletnich.

Mazurek przyłapana na zdjęciu z Berlusconim. [b]Polacy nie zostawili na niej suchej nitki[/b]

Mazurek przyłapana na zdjęciu z Berlusconim. Polacy nie zostawili na niej suchej nitki