O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Wicie wianków, kręcenie lodów i grillowanie, czyli ostatnia majówka 2015

W następnym tygodniu mamy kolejny najdłuższy weekend kulinarnej Europy. Liczni z nas zapewne pojedzie na bliższe i dalsze wyprawy, ale i w najbliższe dni będzie się dużo działo. Dla wielu będą już to obchody Dnia Dziecka, a każdy z nas ma w sobie coś z dziecka. Ciekawe, czy któreś z wydarzeń kulinarnych zaprowadzi Was w krainę wspomnień z dzieciństwa i przypomni ulubione potrawy? Zapraszamy na kulinarny weekend.


Kraków przyzwyczaił nas już do interesujących degustacji win. Tym razem będzie to pojedynek dwóch pięknych regionów: Tokaj vs Somlo, dwóch winiarzy i dwa spojrzenia na ten trunek. Wszystko to w gościnnych winiarskich progach Krako Slow Wines przy Lipowej 6F w Krakowie o 19.00.

Tej nocy mieszkańcy Poznania, Gdańska i Białegostoku będą mieli okazję do nocnego ucztowania. Te trzy miasta będą gościły noc restauracji. To już IV edycja tej imprezy. Specjalne menu, pokazy kulinarne, konkursy i walka o tytuł Grand Prix Fanów Nocy Restauracji, który zostanie nadany szefowi kuchni, który zdobędzie najwięcej głosów swoich fanów. W każdym z tych trzech miast do wyboru jest kilkadziesiąt restauracji reprezentujących różne kuchnie i style kulinarne. Porzućcie na tę jedną noc zalecenia dietetyków i jedzcie nocą!
Warszawiacy mogą natomiast spędzić dzisiejszy wieczór na pierwszych urodzinach Wejman Wine Bar. Przy ul. Zgoda 4 czekają wyśmienite wina, konkursy z atrakcyjnymi nagrodami, a od 21. 00 muzyka. Organizatorzy zapowiadają zabawę do bladego świtu.

Jedni obchodzą pierwsze urodziny, a kolejni powstają. Kto lubi być pierwszym może wpaść na otwarcie nowej winiarni na warszawskiej Ochocie.
Quatro Passi zaprasza w sobotę od 19.00 przy ul. Włodarzewskiej 60.

Uwaga rodzice, możecie zrobić swoim dzieciom fantastyczny prezent Cook Up Studio zaprasza do kręcenia lodów w czasie kolejnych warsztatów rodzinnych. Pod okiem Tomka Królikowskiego, specjalnie z okazji Dnia Dziecka, Cook Up zamieni się w prawdziwą, lodziarnię. W programie: lody jagodowe z paproszkami owsianymi, lody śmietankowe stracciatella z dodatkiem strzelających kuleczek, sorbet truskawkowy z polewą z białej i ciemnej czekolady. W warsztatach mogą wziąć udział dzieci w wieku: 3-10 lat. Początek zajęć o godzinie 11.00 w Studio Cook Up przy ulicy Żeromskiego 17 c w Warszawie.
Potraficie wić wianki? Jeżeli nie, albo chcecie rozwinąć swoje umiejętności w tej starej sztuce, to wybierzcie się na organizowaną przez KUKBUK imprezę nad Wisłą. Klubokawiarnia Sezon będzie miejscem, w którym odbędą się warsztaty dla dzieci i dorosłych, będzie też można obejrzeć wystawę fotografii z sesji magazynu i wypić kieliszek zmrożonego prosecco.
Kto wie, może cześć kwiatów z wianków wyląduje w twarożku na niedzielne śniadanie? Bulwar Flotylli Wiślanej w Warszawie, od 14.00 do późnej nocy.


Znani szefowie kuchni będą gotować tym razem w szczytnym celu. W warszawskiej restauracji Vilanova znani z telewizyjnych show kucharze będą przygotowywać swoje popisowe dania. Żeby ich skosztować, trzeba przynieść lub kupić na miejscu rzeczy potrzebne czworonogom. Organizatorem imprezy jest fundacja Serce dla Zwierząt, a gospodarzami Marcin Kaczmarek -Pielin i Paulina Pielin-Kaczmarek. Spotkanie z dobrymi smakami rozpoczyna się w sobotę o godzinie 13.00 przy ulicy Klimczoka 22 w Warszawie.

Fumenti zaprasza na kolejne spotkanie kulinarne- Akademię Grillowania. Tym razem poprowadzi je Wiesław Stopa, który jako jedyny w Polsce hoduje bydło rasy Wagyu
Szlify kulinarne zdobywał w amerykańskich steakhousach. O hodowli mięsa potrafi opowiadać godzinami, jest prawdziwą encyklopedią wiedzy na ten temat.

Doświadczenie to stara się przenosić do sopockiej restauracji Delmonico Cut Steakhouse, którą prowadzi wraz z córką. W programie Mini burger, pizza, kurczak w całości i na deser ciasteczka Brownie. Wszyscy chętni naukę rozpoczną o godzinie 16.00 przy ul. Karola Chodkiewicza 13 A, w Gdańsku.

Food Trucki opanowują kolejny sezon Polskę. Jedzenie na kółkach ma swoich wiernych fanów i tych, którzy doceniają możliwość jedzenia w plenerze bez konieczności samodzielnego grillowania. Tym razem Lublin zaprasza na Street Food Festival Lublin Plaza. Duża różnorodność ulicznej kuchni, plac zabaw dla dzieci i festiwal Zumby, to tylko cześć atrakcji dwudniowej imprezy, która potrawa w sobotę i niedzielę przy ul. Lipowej 13 w Lublinie, od 13.00 do 18.00.
Wegetarianie i Weganie na górskie szlaki! W Bielsku Białej w niedzielę o 9.00 rano rozpocznie się Vege Rajd Górski. Organizatorzy chcą pokazać, że można być aktywnym turystą i jednocześnie nie jeść produktów odzwierzęcych. Chcą też zachęcać górskie schroniska do oferowania smacznych dań wegetariańskich i wegańskich. początek wędrówki o godzinie 9.00 w Bielsku Białej pod Dębowcem.

Zapowiada się słoneczny weekend, a więc warto wyjść z domu i posmakować tego, co najlepszego można zjeść w maju.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0"Chodziło o to, by mężczyźni odzyskali godność". Tomasz Raczek szczerze o zamknięciu "Playboya"
0 0Przestajemy zwracać uwagę na cenę i smak. Zaczyna się liczyć co innego
Zysk 0 0Mówią, że to polska "Gra o tron". Za nami premiera kolejnej części piastowskiej sagi
Brita 0 0Co powinno pić dziecko? Dobrą wodę znajdziesz nie tylko na sklepowych półkach
0 0"Chętnie przeproszę". Dziwny wpis kobiety, która oskarżyła Grodzkiego
0 0Marszałek Grodzki odpowiada na materiał TVP. Mówi o "drodze sądowej"
FELIETON MICHALIK 0 030-krotność ZUS, czyli tak PiS chce karać za rozum i kwalifikacje
INN:Poland 0 0ZUS vs. przedsiębiorcza matka: 9 lat składek to za mało, by pójść na zwolnienie
0 0Lewica pod rękę z PiS i przeciw Gowinowi. Słowa Zawiszy zaskakują
0 0"Nikt nigdy nie pytał". Kandydat na ministra o braku wyższego wykształcenia
0 0Jest szczepionka przeciwko eboli. Na razie może eksperymentalnie pomóc w zwalczeniu epidemii
0 0Myślisz, że to lenistwo, a to depresja. 10 objawów choroby, których nie rozumie otoczenie