O autorze
Dorota Minta jest psychologiem klinicznym, pomagającym dzieciom i dorosłym z zaburzeniami odżywiania. Michał Bonarowski od lat pracuje w mediach i specjalizuje się w komunikacji nowoczesnych marek w Internecie. Łączy nas pasja kulinarna: lubimy uczestniczyć w ciekawych zdarzeniach z jedzeniem w roli głównej, poznawać doskonałe produkty i ich oryginalne smaki oraz stojących za nimi prawdziwych ludzi.
Lubimy spędzać czas z ludźmi ceniącymi dobry smak, kunszt rolników, producentów i kucharzy, cukierników, winiarzy. Od czasu do czasu zapraszamy przyjaciół do stołu i gotujemy dla nich dania, które właśnie odkryliśmy.
Dla ludzi tak jak my lubiących dobre smaki, powstał kalendarz imprez kulinarnych wartych odwiedzenia. Czekamy na Wasze maile: kontakt@wydarzeniakulinarne.pl

Nadeszła jedzeniowa rewolucja, czyli FOOD REVOLUTION DAY 2016

To już druga edycja ŻYWIENIOWEJ REWOLUCJI JAMIEGO OLIVIERA w Polsce, którą organizuje Fundacja Szkoła na widelcu! Fundacja Szkoła na widelcu wraz z jej założycielem i ambasadorem FRD w Polsce - Grzegorzem Łapanowskim - zapraszają do przyłączenia się do walki o lepsze jutro naszych dzieci i całego społeczeństwa!


Food Revolution Day to dzień promocji prawdziwego, odżywczego, świeżego i pysznego jedzenia, które każdy z nas powinien nauczyć się przygotowywać. Jak określa to sam Jamie Olivier - jest to umiejętność ratująca życie. Dzisiaj dobrze i je gotuje tysiące ludzi na całym świecie :)


Jak przyłączyć się do akcji? W każdy sposób, jaki podsunie Wam wyobraźnia! Można wywiesić transparent na balkonie, można razem z sąsiadami ugotować i wspólnie zjeść kolację na podwórku przed domem. Załóżcie grupę na Facebooku i gotujcie symultanicznie on-line z przyjaciółmi z całego świata danie wybrane z propozycji Jamiego. Pomysłów może być tyle ile ludzi lubiących dobre jedzenie i lubiących ludzi.



Na stronie Szkoły na widelcu znajdziecie proste przepisy na wyśmienite i zdrowe dania, inspirowane kuchniami etnicznymi.

Grzegorz Łapanowski, założyciel fundacji przekonuje, że "gotowanie z dzieciakami daje fun, zwyczajnie jest fajne".
- Za każdym razem kiedy gotuję z dziećmi, mam poczucie, że tworzyłem to miejsce (Food Lab Studio)właśnie po to, żeby spotykać się z innymi - mówi Grzegorz Łapanowski. - Dać im szansę, żeby robili coś pełnego pasji. Bo przecież w każdym z nas jest pierwiastek dobra i chęć robienia fajnych rzeczy, tylko zwyczajnie potrzebne jest miejsce i pomoc w organizacji. Cieszę się bardzo, że Szkoła na widelcu zgromadziła grupę świetnych ludzi. I wierzę, że w całej branży kulinarnej, wśród blogerów i kucharzy, w każdym z nas jest ogrom dobrej energii do wykorzystania. Od lat obserwuję Jamiego Oliviera, Alice Waters, włoski slow food i wiem, że na koniec dnia, jeżeli chcesz, żeby Twoje dziecko jadło dobrze, to jest tylko jedna osoba, która może to zrobić – Ty. Zapraszam: wysyłajcie zdjęcia i filmy ze swojego gotowania, dzielcie się tym ze swoimi znajomymi. Pokażmy, że potrafimy dobrze i zdrowo gotować, że nie potrzeba do tego wyrafinowanych urządzeń i drogich produktów! Że wspólne gotowanie i dzielenie się jedzeniem z rodziną, przyjaciółmi czy sąsiadami to świetna zabawa i ogromna przyjemność - zachęca Grzegorz Łapanowski.
Dziś - 20 maja 2016 - razem z dziećmi i Grzegorzem Łapanowskim gotują też jego przyjaciele. Zapytaliśmy ich dlaczego przyłączyli się do rewolucji i co im samym daje takie gotowanie.

Eliza Mórawska, autorka rewelacyjnego bloga White Plate powiedziała, że chce pokazać, że gotowanie jest proste, że to dobra zabawa. Chce też zrobić coś dobrego dla innych.

Maja Sobczak z Qumam kaszę, wielbicielka kasz i wszelkich nasion, jest przekonana, że kasza nie musi być mdłym i burym dodatkiem do gulaszu, a czymś co jest bazą do pełnych kreatywności działań. Dla niej gotowanie dla innych i z innymi, to źródło radości.



Małgosia Minta, miłośniczka i niestrudzona propagatorka dobrych śniadań, mówi: - Rewolucja, to duże słowo. Ale tak naprawdę liczą się małe rzeczy i drobne zmiany. Zacznijmy na przykład od dobrych śniadań. Można dzień wcześniej wymieszać płatki owsiane z sokiem lub jogurtem, a rano jedynie sięgnąć do lodówki po słoiczek pysznego muesli. A w szufladzie biurka, zamiast cukierków, trzymać paczkę suszonych owoców i orzechów. "


Zatem wybierajcie przepisy Jamiego Oliviera, które przetłumaczyła dla Was Szkoła na widelcu i gotujcie dobre jedzenie. Zapraszajcie do stołów przyjaciół, rodzinę i cyklistów.
Niech żyje Żywieniowa Rewolucja!

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Ambasada w Szwecji Nobla dla Tokarczuk prawie nie dostrzegła. Nasza dyplomacja znowu zawiodła

DADHERO.PL

0 0Nie masz pojęcia, jak wychować swoją córkę? Tato, oto 10 złotych rad specjalnie dla Ciebie
0 0Dobry zegarek nie musi być "Swiss Made". Fajne czasomierze powstają i w innych krajach Europy
0 0"Czerpią wiedzę z filmów porno". Nauczycielka krytykuje projekt o edukacji seksualnej
0 0"Widzę histerię". To on forsuje zakaz edukacji seksualnej, który tak bulwersuje Polaków
Jaguar 0 0Duży, dostojny i w świetnej cenie. Tego SUV-a kupisz już za 1452 zł netto miesięcznie

NA ŚWIECIE

0 0Podobno w domu jest spokój. Do nowego Sejmu weszli ojciec oraz syn – i są w różnych partiach!
0 0"Jestem skłonny startować w wyborach na szefa PO". Pierwszy polityk rzuca wyzwanie Schetynie
MOTO 0 0Czy McLaren naprawdę jest tak kosmiczny, jak wygląda? W środku od razu zaskakuje jedna rzecz
POPKULTURA 0 0Zepsuliście mi serial, na który czekałam! "Batwoman" miała być hitem, a jest porażką