A jeżeli zechcecie kupić to fantastyczne mięso i zaprosić przyjaciół na samodzielnie przygotowaną kolację z okazji Święta Niepodległości, to na stronie akcji znajdziecie też przepisy autorstwa najlepszych szefów kuchni! Jak co roku Slow Food Polska rekomenduje do gęsiny polskie wino. W tym roku są to butelki z
„Winnicy Turnau”
Białe Wino Świętomarcińskie „Solaris”
Czerwone wino Świętomarcińskie, „Rondo i Regent”
Tradycja świętowania młodego wina z nowego rocznika kultywowana jest w wielu miejscach na świecie. Bez wątpienia, najbardziej znanymi młodymi winami są powstające we Francji Beaujolais Nouveau czy włoskie Novello. Warto jednak wiedzieć, że w krajach Europy Środkowej, również w Polsce, także obchodzi się święto młodego wina! 11 listopada, w dniu urodzin patrona winiarzy św. Marcina prezentowane jest wino z nowych zbiorów - Wino Świętomarcińskie. Ta od niedawna rekultywowana w Polsce tradycja, to wspaniała okazja by celebrować młody rocznik wina, uczcić zakończenie zbiorów i poznać przedsmak win, których premiera nadejdzie w kolejnym roku.