Reklama.
Na Mysiej 3 w sobotę królować będą kwiaty, bo Magazyn Usta po raz kolejny organizuje Święto Kwiatów, o których będą opowiadać między innymi właściciele kwiaciarni Kwiaty i Miut.
logo
Kwiaty i Miut Kwiaty i Miut

Będzie to też smaczne wydarzenie, bo okazuje się, że świat zna również wina kwiatowe! Ich degustacja odbędzie się w sobotę o 16.00. O jedzenie w kwietnych klimatach zadbają Lukullus, Nancy Lee, Merchants of Chai, Two Tigers, PANNA, MOD. My szczególnie czekamy na lodową odsłonę fantastycznej warszawskiej cukierni Lukullus. Miłośnicy naturalnych lodów będą mogli posmakować takich smaków, jak: Orinoko, Madagaskar, Grand Marnier, Cassis, Palermo.
Mysia 3 w Warszawie , sobota od 11.00 - 19.00.
logo
lody Lody od Lukullusa

Tradycyjnie w weekend Hala Gwardii zaprasza na festiwal smaków z różnych zakątków Polski i świata. Możecie zacząć piątkowym wieczorem i skończyć niedzielnym śniadaniem. I oczywiście pokosztować też tam robionych na miejscu lodów od IcePot - próbowaliśmy w ubiegłym tygodniu, są bardzo dobre - albo egzotycznych lodów tajskich od ChoChop
logo
lody od IcePot IcePot
Ale nie samymi lodami człowiek żyje. Dlatego w weekend warto też wpaść na domową japońską ucztę kwietnia w Foodoo https://www.facebook.com/wearefoodoo/będziecie mieli okazję zjeść autentyczną wielodaniową kolację prosto z tokijskiego domu i skosztować kilku rodzajów nihonshu - tradycyjnego japońskiego alkoholu ryżowego. Do tego obejrzycie fotografie z podróży po Japonii i posłuchacie o tej bogatej kulturze kulinarnej.
Organizatorzy, Seiko Ogura i Maciek Komorowski, dwójka kulinarnych perfekcjonistów z Tokio, przywiozła do Warszawy składniki kupione w tradycyjnych sklepikach starego Tokio, wyjatkowe butelki upolowane podczas podróży po Japonii i swoją ogromną wiedzę.
logo
japońska uczta foodoo

Smakosze rodzinni mogą wybrać na warsztaty kuchni staropolskiej dla rodzin Muzeum Pałacu w Wilanowie! Będziecie gotować według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Dania doprawicie liściem laurowym i zielem angielskim. Nauczycie się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością zaskoczą! Przygotujecie między innymi „bulion antiszkorbutyczny” oraz „Jaja en omelette”. Sobota, w godzinach 10.00-12.00 Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23. Gospodarze czekają na rodziny z dziećmi powyżej 8 lat.
logo
liść laurowy Villa Intrata
W weekend można też sprawdzić, czy inspektorzy słynnego przewodnika kulinarnego Guide Michelin dokonali słusznych wyborów. O nagrodzonych warszawskich restauracjach i kuluarach tworzenia przewodnika pisze Małgosia Minta, a my na początek polecamy niedzielny obiad w Alewino, szczególnie, że w ich menu zawitał już nasz ulubiony czosnek niedźwiedzi :)
logo
Czosnek niedźwiedzi Alewino
Weekend szybko minie, ale w oczekiwaniu na następny możecie wpaść na premierę nowego menu w Wodzie Ognistej - "Koktajlowe Melodie"! W repertuarze cocktaile inspirowane takimi szlagierami jak: "Umówiłem się z nią na 9", "Ada! To nie wypada!", "Tango Milonga", "Sex Appeal" czy "Zimny drań". Jak zapowiadają barmani, koktajle pełne sezonowych, polskich składników wprawią śpiewająco w błogi nastrój każdą morową pannę i niejednego ancymona! Rabarbar, mniszek lekarski, pokrzywa, berberys, agrest, mirabelka czy fiołek to tylko niektóre ze składników wiosennych eliksirów. Wiosennym igraszkom towarzyszyć będą również nowe zakąski sortu prima. 11 kwietnia od 17.00, Wilcza 8 w Warszawie.
Jeśli będziecie w Katowicach, to możecie zajrzeć na piątą już edycję Noe Festiwalu. Tym razem tematem głównym będą wina hiszpańskie, które będzie można degustować, porównywać, parować i o których będzie na pewno sporo rozmów.
A wędrując po najróżniejszych miejscach kulinarnych usiądźcie na chwilę na słońcu i zajrzyjcie do świetnej książki "Gościnność", czyli poradnika dla restauratorów i ich świadomych gości.
To jedna z rzadkich, fachowych książek, kierowanych do ludzi gastronomii - restauratorów, menedżerów, szefów - a jednak przeczytać ją powinni także goście. Jej wartością jest zwracanie uwagi na szczegóły dobrej obsługi gości w restauracjach. Takiej obsługi, która powoduje, że nie czujemy się w nich, jak klient ale właśnie jak gość. Tytuł jest więc bardzo adekwatny i zrozumiały dla świadomych bywalców restauracji. Oto bowiem przed nami z jednej strony podręcznik dla fachowców, uczący jak stworzyć zespół, jakie procedury wdrożyć, żeby działał sprawnie i niósł przyjemność gościom, a z drugiej to zbiór opowieści i przykładów dobrej, ale i złej obsługi gości w restauracjach.
Zarówno fachowiec, jak i gość mogą dostrzec w tych opisach wspomnienia i dawnych - sięgających nawet lat 80-tych XX wieku wspomnień standardów i jakości obsługi, ale zajrzą od kuchni do miejsc mogących stanowić wzór współczesnej gastronomii. Zatem czytać tą książkę może każdy związany z jedzeniem, niezależnie od tego czy je podaje, czy smakuje i celebruje. Dobrej lektury!
logo
Okładka książki "Gościnność"

Cieszcie się wiosną, ulubionymi smakami i dobrym towarzystwem przy wspólnym stole :)