
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Ok. 1 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
6 jajek
Aromat waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody spożywczej
Ok. 200 g żurawiny - może być mrożona ;-)
Czekając niecierpliwie na nowalijki, doszliśmy do wniosku, że czas najwyższy zrobić gruntowny porządek w lodówce. Nie możemy przecież dopuścić, aby głęboko zamrożone truskawki spotkały się z ich młodszymi o rok siostrzyczkami. A co powiedziałby tegoroczny, świeży rabarbar, gdyby przypadkowo miał wylądować w kompocie ze swym starszym braciszkiem. Nie mówiąc już o grzybach, które czekają cierpliwie aż wylądują w zupie – przecież za chwilę będzie czas na krem z młodych porów lub zielonego groszku. Robimy więc spis z natury, który w sposób oczywisty jest spisem z natury mocno zmrożonej.