O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Ciasteczka na szybko

Kucharzenie to nie tylko przyrządzanie jedzenia. To także celebra: niespieszne przygotowywanie składników, błahe rozmowy podczas siekania, próbowanie wina, które będzie serwowane do dochodzącego właśnie dania. Tego typu kucharzenie ma smak podwójny. Pozwala nie tylko nasycić smakowe kubki, ale także porozkoszować się niespiesznością, z jaką może czasem mijać czas. Ale co zrobić, kiedy czasu nie starcza? Wówczas sięgamy po nasze szybkie przepisy.


Może nie dają one tej samej satysfakcji z procesu przygotowywania jedzenia, ale z pewnością gwarantują oczekiwany efekt szybko. Ich dodatkowym walorem jest także prostota, co sprawia, że nadają się znakomicie do przyrządzania wspólnie z dziećmi lub osobami, które z niewiadomych względów obchodziły dotąd kuchnię szerokim łukiem. Ponieważ dzisiaj czas nas goni, przygotowaliśmy nasze szybkie ciasteczka. Są to ciasteczka nie tylko szybkie, ale także bardzo uniwersalne, bo smak w dużej mierze zależy od dodatków, które do nich dosypiemy. Ich przygotowywanie stwarza więc duże pole do kreatywności, poszukiwania nowych zestawień, albo po prostu pozwala wykorzystać akurat to, co w kuchni mamy pod ręką. Dodatkowo, ciasteczka takie nigdy się nie nudzą, bo za każdym razem mogą smakować inaczej.



Składniki:

180 g mąki
80g cukru
Łyżeczka cukru waniliowego
120 g masła
1 jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Ulubione dodatki: np. gorzka czekolada z pistacjami i sezamem, suszone morele z płatkami migdałowymi, mleczna czekolada z żurawiną lub kokosem – łącznie ok. 100 g składników.

Przygotowanie:

Rozetrzeć masło z jajkiem mikserem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść i uformować wałek, wstawić do zamrażalki na 45 min. Nożem ciąć wałek w niegrube plasterki i wykładać je na blaszkę. Piec w temp 170C ok 15 minut. Po wyjęciu z pieca ciasteczka będą miękkie, po ostudzeniu stwardnieją.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
[b]Ordo Iuris wzięło na celownik fundacje równościowe[/b]. Zasypało je lawiną pism

Ordo Iuris wzięło na celownik fundacje równościowe. Zasypało je lawiną pism

Joanna Scheuring-WielgusJoanna Scheuring-Wielgus

Procedowany projekt ustawy o powołaniu Komisji, która ma się zająć problemem pedofilii, to nic innego jak ściema, zasłona dymna i pozorowane działanie. Po pierwsze od tej komisji de facto nic nie zależy, nie ma żadnych sprawczych kompetencji, które pozwoliłyby na penalizowanie przestępców seksualnych, którzy dopuszczają się czynów seksualnych na niepełnoletnich.

Mazurek przyłapana na zdjęciu z Berlusconim. [b]Polacy nie zostawili na niej suchej nitki[/b]

Mazurek przyłapana na zdjęciu z Berlusconim. Polacy nie zostawili na niej suchej nitki