O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Przed świątecznym obżarstwem

Pod tym względem nie jesteśmy wcale odmieńcami: jak wszyscy, tęsknimy do młodej marchewki, zielonego groszki i chrupiącej, świeżej sałaty. Ale okres zimowo-jesienny ma także swoje uroki i wiele sezonowych pyszności, którymi można nasycić niejedną kulinarną tęsknotę.


Takim sezonowym warzywem, nad którym warto się teraz pochylić jest czarna rzepa. Jędrna, soczysta i mocno piekąca swym smakiem, przypomina nieco rzodkiewkę. Doskonale zaostrza smak potraw i wyśmienicie pasuje jako dodatek do duszonych i gotowanych warzyw. Czarna rzepa ma wiele właściwości leczniczych, jedzenie jej nie jest zatem jedynie przyjemnością dla podniebienia. Zwiększa wydzielania żółci, działa przeciwbakteryjnie, zaleca się ją przy kamicy moczowej oraz nerwobólach. Sporządzaną z niej nalewkę stosuje się do nacierania obolałych mięśni i stawów, zaś wyciśnięty z niej sok doskonale reguluje pracę przewodu pokarmowego. Dla nas jednak ulubionym daniem z czarnej rzepy jest surówka z dressingiem orzechowym. Zdecydowany i lekko piekący smak rzepy doskonale bowiem daje się łamać słodkawym posmakiem oleju z orzechów włoskich i prażonych włoskich orzechów.

A zatem, zanim oddamy się świątecznemu obżarstwu, dzisiaj jeszcze zdrowo i dietetycznie polecamy naszą surówkę z rzepy. W końcu nie bez powodu mówi się: „zdrowy jak rzepa” i warto o tym pamiętać, szczególnie w zimie.

Składniki:

1 spora czarna rzepa
1 marchewka
Łyżka oleju z orzechów włoskich
Garść łuskanych, uprażonych orzechów włoskich
Odrobina soku z cytryny
Odrobina cukru trzcinowego
Kiełki z buraka do przybrania

Przygotowanie:

Rzepę i marchew myjemy, obieramy na trzemy na tarce. Doprawiamy olejem, sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Surówkę podajemy posypaną prażonymi orzechami i przyozdobioną kiełkami z buraka.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
POLECAMY 0 0Franek Sterczewski zdradza plan na działanie w Sejmie. I opowiada, jak wyglądał "chrzest" w TVP
0 0Tak odpowiedziała na zaproszenie Dudy. Reakcja europosłanki PO zwróciła uwagę bułgarskiej prawniczki
Unum 0 0Nigdy nie mów nigdy. Weź sobie do serca wnioski z tego badania, bo życie pisze różne scenariusze
T-mobile 0 0Tomasz Raczek w serialu Netflixa? Oto dlaczego w tej plotce jest odrobina prawdy
0 0Przepis na prezydenta. To, co w kilka miesięcy zrobił Duda, powinno być lekcją dla opozycji
0 0Czarzasty ujawnia: będą poważne zmiany na Lewicy. "Rada krajowa SLD dała zielone światło"