Reklama.
Przygotowywanie guacamole samemu ma także tę niewątpliwą zaletę, że można się pobawić zmienianiem proporcji poszczególnych składników, w poszukiwaniu najbardziej pasującego nam smaku. Z guacamole jest bowiem, jak z każdą pastą, jego smak będzie ewoluował w zależności od dodanych do niego przypraw i niewielkich zmian w recepturze. My na przykład lubimy tę meksykańską pastę nieco podostrzyć, oddajemy więc do niej odrobinę wyciśniętej papryczki chilli. Uwielbiamy także smak świeżej kolendry, szczodrze zatem sypiemy do pasty to wspaniałe zioło. Robienie guacamole w domu ma także tę zaletę, że można ją jeść na swój własny sposób – np. z domowym chlebem, a nie z wyjętymi właśnie z torebki kupnymi nachos, bo takie właśnie rozwiązanie najczęściej stosuje się meksykańskich restauracjach. A na takim kawałku świeżo upieczonego chleba guacamole smakuje prawdziwie po królewsku.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 dojrzały pomidor
1 ząbek czosnku
Kawałek czerwonej papryczki chilli (na początek lepiej zacząć od małego kawałka, chyba że ktoś lubi bardzo ostre potrawy)
Sok z 1 limonki
2 łyżki świeżej posiekanej kolendry
Sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki, usunąć pestkę i dokładnie posiekać. Dodać wyciśnięty czosnek oraz wyciśniętą w ten sam sposób papryczkę chilli. Sparzyć pomidor i usunąć skórkę oraz pestki, a następnie posiekać go w drobną kostkę. Wymiesza, skropić sokiem z limonki, dodać kolendrę, jeszcze raz wymieszać i doprawić solą i pieprzem.