
Są takie sosy, na które prawie zawsze mamy ochotę. Ładnych parę lat temu, zwiedzając piękne portugalskie Lagos, mieliśmy okazji kosztować prostego, ale znakomitego sosu na bazie pomidorów, papryki i batatów autorstwa lokalnego kulinarnego samouka. Nasz kucharz nie dał się długo prosić i zdradził nam przepis na swój smakowity sos. Pasuje on znakomicie do owoców morza, więc wykorzystujemy go do ryby i/lub krewetek kiedy tylko zatęsknimy za portugalskim słońcem. Dzisiaj jednak wypróbowaliśmy go z tofu i efekt był równie znakomity. Dotychczas tofu sprawdzało nam się doskonale w daniach chińskich i indyjskich, okazuje się jednak, że i portugalskie smaki dobrze mu służą.
3 ząbki czosnku
1 Papryka słodka
1 Papryczka chilli
2 średnie ziemniaki słodkie – bataty
2 dojrzałe średnie pomidory lub 1 puszka pulpy pomidorowej
2 kostki tofu
3-4 łyżki oliwy
Kieliszek białego wina
Łyżeczka kurkumy
Świeża kolendra
Sól, pieprz do smaku
