O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Chleb z kaszy gryczanej

W Internecie krąży od jakiegoś czasu przepis na chleb z kaszy gryczanej. Krąży sobie w różnych wersjach, bo tylko wyobraźnia pasjonatów domowego kucharzenia stanowi tu jakieś ograniczenie. Może nie jest to jeszcze ogólnonarodowa dyskusja na temat dowcipów Macieja Stuhra, ale przepisy na domowe, gryczane chlebki zataczają coraz szersze kręgi. Piszą o nich bezglutenowcy, zwolennicy kuchni paleo, czy po prostu miłośnicy domowego chleba. Postanowiliśmy do tej dyskusji również się włączyć.


Bo temat jest naprawdę ciekawy. Czy da się zrobić dobry chleb bez drożdży, bez zakwasu i bez mąki? I jak chlebek taki będzie smakował? Na początek mieliśmy ochotę wypróbować wersję jak najbardziej ascetyczną, bez żadnych dodatków – po prostu kasza, sól i woda. W trakcie przygotowywanie ręka nam jednak zadrżała i dusza eksperymentatorów zawyła cichutko, acz przejmująco. Starając się zatem nie oddalić się zbyt daleko od chlebowo-gryczanej ortodoksji (ciągle żadnych drożdży i żadnej mąki), dodaliśmy do naszego chlebka trochę tymianku i naszej ulubionej czarnuszki, a jego wierzch posypaliśmy mielonym lnem i ziarenkami słonecznika.

Efekt przeszedł nasze oczekiwania. Chlebek jest naprawdę znakomity. Ma pyszną chlebową skórkę i choć daje się wyczuć smak gryki (co nam wcale, ale to wcale nie przeszkadza), ma się wrażenie, że je się „normalne”, swojskie pieczywo. No i jeszcze ten smak i aromat czarnuszki … Polecamy!

Składniki:

500 g kaszy gryczanej niepalonej – najlepiej eko
2-3 łyżeczki soli
2 łyżki czarnuszki
1 łyżka suszonego tymianku
3-4 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki mielonego lnu.

Przygotowanie:

Płuczemy dokładnie (nieugotowaną!) kaszę w leniej wodzie. Następnie zalewamy kaszę wodą i zostawiamy na noc, żeby namokła. Rano płuczemy kaszę ponownie i zalewamy nową wodą. Odstawiamy na kilka godzin. Namoczoną kaszę (powinna się trochę lepić) miksujemy z odrobiną wody, w której się namaczała, dodajemy sól, tymianek, czarnuszkę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do rynienki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy mielonym lnem i ziarnami słonecznika, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160 stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut. Można potem chlebek jeszcze zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy chlebek wystygnie, wyjmujemy z rynienki i delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Wojciechowska naściemniała o solo ślubach? Youtuberka z Korei mówi o bzdurach w programie
0 0Wygrani pokłócili się o dom i auto. Oto jak "Czar Par" zniknął z telewizji w atmosferze skandalu
0 0Egzamin z konstytucji, testy psychiatryczne. Bez tego nie pozwólmy startować w wyborach
0 0Po co PiS licencje dla dziennikarzy? Swoich nagrodzić, resztę ukarać
0 0"Wszystko dzięki ministrowi". Kiedyś głosowali na PO, teraz wolą PiS
0 0Test przedsiębiorcy nie zdał egzaminu. Fiskus potwierdza ważną deklarację
0 0W trzy lata schudł 50 kg. Kamiński: Polityk PiS współczuł żonie z powodu mojego rychłego odejścia

NIE TYLKO POLITYKA

WYWIAD 0 0W Sejmie się jej boją. Justyna Dobrosz-Oracz szczerze o "pościgach" za politykami
WYBORY2019 0 0Pierwszy sondaż prezydencki z Kidawą-Błońską! Zaskakujący wynik