Na wielkanocnym stole zawsze poczesne miejsce zajmuje u nas pasztet z grzybami. Pasztet w wersji bezmięsnej, bo oparty na soczewicy i kaszy jaglanej, ale wcale nie gorszy niż ten w wersji mięsnej. Jedliśmy go znacznie wcześniej niż pewien minister (z litości nie wymieniajmy jego nazwiska) spopularyzował w Polsce modę na wegetarianizm i jeżdżenie na rowerze. Można więc powiedzieć, że czujemy się w jakimś stopniu prekursorami.

REKLAMA
Taki wegetariański pasztet robi się szybko i łatwo. Najlepiej udaje się ze świeżych, leśnych grzybów, ale na przednówku z tym może być niejaki kłopot. Z powodzeniem jednak można zastąpić grzyby świeże pieczarkami i leśnymi grzybami suszonymi. Na wielkanocnym stole prezentuje się okazale i znakomicie smakuje z odrobiną chrzanu, ćwikły lub kwaszonym ogórkiem, ma się rozumieć najlepiej tym naszym, ze Spiżarni.
logo
Składniki:
Soczewica zielona – 100 g.
Soczewica czerwona – 100 g
Kasza jaglana 100 g.
1 duża cebula
½ kg pieczarek
Grzyby leśnie suszone – 10 – 15 g
2 jajka
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki sosu sojowego
Majeranek, lubczyk, sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać umyte i posiekane pieczarki oraz pokruszone grzyby suszone i razem udusić z sosem sojowym, odrobiną soli i pieprzem. Ugotować oba rodzaje soczewicy. Po wystudzeniu zemleć w maszynce soczewicę wraz z grzybami i cebulą (razem z sosem, którym dusiły się grzyby). Ewentualnie można wszystko wrzucić do miskera i zmiksować. Przedtem warto odłożyć kilka łyżek czerwonej soczewicy, która niezmielona nada pasztetowi ciekawą fakturę. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, odcedzić i zalać wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotować ok. 7 minut. Następnie zostawić na ciepłym palniku na kolejne 15 minut. Połączyć kaszę z soczewicą zmiksowaną z grzybami, bardzo dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Dodać jajka i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Następnie pasztet wyłożyć do rynienki wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-40 minut aż wierzch pasztetu pokryje złocista skórka. Przed podaniem wystudzić i wstawić do lodówki – najlepiej na kilka godzin.