O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Szparagi wiosenne

Może trochę zimna Wielkanoc w tym roku, ale dzielnie postanowiliśmy celebrować wiosnę. Tym bardziej, że po wczorajszym świąteczno-tradycyjnym śniadaniu odczuwaliśmy przemożną ochotę na znaczący wzrost warzyw w naszej diecie. A nie były to byle jakie warzywa, bo tuż przed świętami udało nam się kupić pęczek świeżych, krajowych, białych szparagów. Przyrządziliśmy więc te nasze szparagowo-nowalijkowe cuda z pieczonym selerem, pietruszką i marchewką, a to tego podaliśmy pieczonego buraka posypanego pysznym (i również nowalijkowym) szczypiorem czosnkowym. Sezon szparagowy uznajemy za otwarty!


Składniki:

Pęczek białych szparagów

2 marchewki

2 pietruszki

Średni seler

3 średnie buraki (najlepiej podłużne)

Szczypior czosnkowy

Natka pietruszki

2 łyżki masła ghee

2 łyżki bułki tartej

Mały kieliszek likieru pomarańczowego

1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ajwain (kmin koptyjski) lub suszonego oregano

1 łyżeczka ostrej curry

2 łyżki oliwy extra virgin

2 łyżki oleju do pieczenia

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka sezamu

1 łyżeczka musztardy z miodem (polecamy musztardę gdańską marki Spiżarnia)

Kilka kropel octu balsamicznego

Sól i czarny pieprz do smaku


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i obieramy cienko ostrym nożem a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Następnie wykładamy na podsmażoną na maśle bułkę tartą, skrapiamy likierem pomarańczowym i delikatnie mieszamy. Buraki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do miękkości, następnie obieramy i doprawiamy oliwą wymieszaną z musztardą i wyciśniętym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Przed podaniem buraki posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorem czosnkowym. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Następnie skrapiamy olejem do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż będą miękkie. Następnie posypujemy curry, papryką wędzoną, kminem rzymskim, ajwanem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do piekarnika jeszcze na kilka minut, żeby warzywa przeszły smakiem przypraw. Przed podaniem warzywa posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
ELIZA MICHALIK 0 0Czas rozpocząć debatę o wielkich winach Kościoła. Zanim fanatycy umeblują nam świat

DADHERO.PL

0 0Nie masz pojęcia, jak wychować swoją córkę? Tato, oto 10 złotych rad specjalnie dla Ciebie
0 0Dobry zegarek nie musi być "Swiss Made". Fajne czasomierze powstają i w innych krajach Europy
Jaguar 0 0Duży, dostojny i w świetnej cenie. Tego SUV-a kupisz już za 1452 zł netto miesięcznie

NA ŚWIECIE

0 0Podobno w domu jest spokój. Do nowego Sejmu weszli ojciec oraz syn – i są w różnych partiach!
0 0"Jestem skłonny startować w wyborach na szefa PO". Pierwszy polityk rzuca wyzwanie Schetynie
MOTO 0 0Czy McLaren naprawdę jest tak kosmiczny, jak wygląda? W środku od razu zaskakuje jedna rzecz
POPKULTURA 0 0Zepsuliście mi serial, na który czekałam! "Batwoman" miała być hitem, a jest porażką