
Wegetarianie i miłośnicy wszelakiego ptactwa mogą odetchnąć z ulgą. Przy przygotowaniu tej potrawy nie ucierpiała żadna kura. Zresztą trudno powiedzieć, gdzie kury mają uszy i czy można je upiec. Kwestia to pewnie równie trudna, jak dylemat, ile diabłów może zmieścić się na końcu szpilki, który spędzał sen z powiek filozofom w Średniowieczu. Zostawmy jednak odpowiedzi na te doniosłe pytania ekspertom specjalizującym się w nielotach, którzy – choć zapewne mniej liczni niż specjaliści od lotnictwa – na pewno w naszym kraju się znajdą.
Składniki:
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
4-5 suszonych, marynowanych w oliwie pomidorów
½ szklanki posiekanych, czarnych oliwek bez pestek
¾ szklanki ryżu do risotto
2 łyżki oliwy
½ kieliszka białego wina
1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
100 g bryndzy
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka świeżego, posiekanego majeranku
Sól, pieprz do smaku
