
Nie ujmując nic naszym swojskim ziemniakom, przepadamy za batatami. Oczywiście, nasze ziemniaki też mają swoje zalety. Każdy pamięta przecież ten niepowtarzalny smak pieczonych w ognisku ziemniaków podczas wypadu z przyjaciółmi nad mazurskie jeziora. Albo te placki ziemniaczane, którymi podejmowało się znajomych jeszcze w epoce, gdy grillowanie było znane głównie z amerykańskich filmów. Jednak bataty, czyli słodkie ziemniaki z Ameryki Południowej, to warzywo nie tylko zdrowe ale i niepowtarzalne w smaku.
1 szklanka pokruszonego białego sera koziego
Garść suszonych pomidorów
200 ml śmietany 20%
5 jajek
1 i ½ szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki jaglanej
1/3 kostki masła
Łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
Sól, cukier, pieprz czarny
