Nie ujmując nic naszym swojskim ziemniakom, przepadamy za batatami. Oczywiście, nasze ziemniaki też mają swoje zalety. Każdy pamięta przecież ten niepowtarzalny smak pieczonych w ognisku ziemniaków podczas wypadu z przyjaciółmi nad mazurskie jeziora. Albo te placki ziemniaczane, którymi podejmowało się znajomych jeszcze w epoce, gdy grillowanie było znane głównie z amerykańskich filmów. Jednak bataty, czyli słodkie ziemniaki z Ameryki Południowej, to warzywo nie tylko zdrowe ale i niepowtarzalne w smaku.

REKLAMA
Batat uważany jest za z tzw. „superfood” i jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw występujących w przyrodzie. Te podłużne, pomarańczowe po obraniu, bulwy zawierają witaminę A, C oraz E (najwięcej wśród warzyw), kwas foliowy, a także potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Bataty charakteryzują się także dużą zawartością b-karotenu, który zapobiega chorobom serca, zaćmie i wielu nowotworom. B-karoten korzystnie również wpływa na poprawę suchej lub zniszczonej skóry.
Jak by tego było jeszcze mało, bataty doskonale nadają się jako dodatek do wielu potraw. Można nimi zastępować ziemniaki, co nadaje daniom ciekawej egzotyczności. Robi się z nich doskonałe pure. Wychodzi z nich świetna zupa, szczególnie jeśli doda się trochę mleka kokosowego. Często robimy z nich również krem, którym zdobimy inne, grillowane lub pieczone warzywa. Dzisiaj jednak posłużyły nam jako jeden z głównych składników nadzienia do tarty. W tej roli bataty sprawdziły się również znakomicie.
Składniki:
2 bataty
1 szklanka pokruszonego białego sera koziego
Garść suszonych pomidorów
200 ml śmietany 20%
5 jajek
1 i ½ szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mąki jaglanej
1/3 kostki masła
Łyżka oliwy
1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu
Sól, cukier, pieprz czarny
Przygotowanie:
Ciasto:
Roztapiamy i wystudzamy masło. Mieszamy oba rodzaje mąki, 2 żółtka jajek, roztopione masło, łyżeczkę cukru i 2 szczypty soli. Ciasto wyrabiamy dokładnie z dodatkiem ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Jeśli jest zbyt miękkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki z ryżowej. Wyrobione ciastko wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ciasto formujemy w cienki placek i wykładamy nim posmarowaną masłem tortownicę. Z resztek ciasta formujemy 2-3 centymetrowe brzegi. Dobrze ugniatamy ciasto na tortownicy, żeby jego grubość była wszędzie mniej więcej taka sama. Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 – 20 minut, aż się delikatnie zarumieni.
Nadzienie:
Bataty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni aż będą miękkie (zajmie to ok. 45 minut). Następnie delikatnie obieramy je ze skórki i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy w miarę ściśle plastry batatów na podpieczonym cieście i posypujemy pokrojonymi w kawałki suszonymi pomidorami. Zalewamy sosem ze zmiksowanej śmietany, sera koziego, jajek, odrobiny pieprzu i soli oraz (dodanego na sam koniec, już po zmiksowaniu pozostałych składników) posiekanego rozmarynu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni, aż nadzienie tarty się zetnie i lekko zarumieni.