Każdy prawdziwy smakosz, podróżując po Polsce odkrył jakiś lokalny specjał, który zachwycił go swoim smakiem. Czasem jest to efekt okoliczności, towarzystwa, dobrej atmosfery, czy wakacyjnego nastroju, ale czasami trafia się prawdziwa perełka, o której nasze kubki smakowe łatwo nie zapomną. Wówczas, przejeżdżając przez miasto czy wioskę z ową delicją związane, zawsze będziemy szukać wymówki, żeby zatrzymać się i skosztować tego niezapomnianego smaku. Dla nas jedną z takich potraw jest babka ziemniaczana, którą po raz pierwszy jedliśmy w okolicach Białegostoku.
Beata Martynowska & Marek Łaskawiec. Założyciele firmy „Spiżarnia” specjalizującej się w tradycyjnej polskiej żywności. Wspólnie prowadzą blog kulinarny www.zniejednegogarnka.pl. Prywatnie małżeństwo...szczęśliwe.
Każda gospodyni na Podlasiu przygotowuje ją trochę inaczej. W wersji postnej to po prostu starte ziemniaki ze smażoną cebulą i ziołami, popijanie zsiadłym mlekiem. Niekiedy w babce ziemniaczanej lądują skwarki, okrawki mięsa, czy po prostu mielone mięso. Nasza ulubiona wersja zawiera jednak suszone grzyby. Taką właśnie babkę ziemniaczaną z grzybami upiekliśmy sobie dzisiaj. Nie tylko, aby przypomnieć sobie ten podlaski smakołyk, ale także podążając za kulinarnym kalendarzem. Babka ziemniaczana to bowiem doskonała potrawa na zimne, mokre dni. A kiedy doda się do niej więcej pieprzu i zje się ją bardzo gorącą, doskonale rozgrzewa i syci nawet największy głód. W końcu było to danie jedzone tradycyjnie po całym dniu pracy w polu.
Wszystkim, którzy podobnie do nas uwielbiają regionalne smakołyki i szukają w nich inspiracji do swojego gotowania, przypominamy o naszym konkursie „Inspiracje z moich stron”. Chcemy zachęcić Was do podzielenia się z nami pomysłami na takie dania. Mogą to być przepisy, według których gotujecie regionalne przysmaki z Waszych stron, albo pomysły na danie inspirowane regionalnymi smakami, do których zawsze chętnie wracacie. Jesteśmy otwarci na wszystkie kategorie dań: przystawki, zupy, dania główne i desery – byle by miały w sobie kulinarne inspiracje z Waszych stron. Czekamy na Wasze przepisy (koniecznie ze zdjęciami). A jeżeli chcecie tylko obejrzeć kulinarne inspiracje nadsyłane przez naszych czytelników, odwiedźcie koniecznie naszą tablicę na Facebook’u.
A oto przepis na naszą ulubioną babkę ziemniaczaną:
Składniki:
(8 sporych porcji)
3 kg ziemniaków
1 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
3 jajka
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka oleju z pestek winogron
40 g. suszonych borowików
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka cząbru
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce, jak na placki ziemniaczane. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Mieszamy dokładnie starte ziemniaki, cebulę wraz z olejem , na którym się smażyła, ugotowaną kaszę jaglaną, zioła, roztrzepane jajka i posiekane grzyby. Doprawiamy mniej więcej dwoma łyżeczkami soli i jedną lub dwoma łyżeczkami pieprzu. Mieszamy raz jeszcze i wykładamy do sporej brytfanki uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub otrębami. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy aż babka ładnie się zarumieni – czyli ok. 2 godzin.