O autorze
Dobre jedzenie jest jedną z naszych pasji.

Uwielbiamy odkrywać nowe krainy smaków i zapachów, ale też cenimy sobie powroty do znanych i sprawdzonych miejsc na naszej kulinarnej mapie. Lubimy dać się zaskakiwać: niecodziennym zestawieniem smaków, ciekawymi pomysłami na podanie dania. Ale sami także eksperymentujemy, wymyślamy nowe kombinacje, mieszamy najróżniejsze składniki. Naszą ciągłą inspiracją są podróże – nie tylko te dalekie, kiedy nasze kubki smakowe spotykają się z kulinarnym dziedzictwem innych narodów. Podróże bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają nam okazji do odkrycia nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy. Kochamy targowiska i jarmarki, ich niesterylny nieład i sezonową obfitość: na nich właśnie najlepiej lubimy wymyślać, co zjemy na kolację.

Kilka lat temu stworzyliśmy markę „Spiżarnia”, dzięki której smakosze mogą popróbować tradycyjnych, oryginalnych polskich przysmaków: konfitur, soków, syropów, miodów prosto z pasieki, przetworów i rozmaitych słodkości.

Mieliśmy pewien kłopot z nazwaniem naszego stylu gotowania. Po długiej burzy mózgów zdecydowaliśmy się na nazwę www.zniejednegogarnka.pl„Z niejednego garnka”[/url], bo faktycznie z różnych garnków pochodzą nasze kulinarne inspiracje.

Kluski ziemniaczane z bryndzą

Kiedy zapytaliśmy znajomego górala o warunki narciarskie w Tatrach, z jego ust wyrwał się wartki potok słów, których raczej przed 23:00 cytować nie wypada. Rzeczywiście, w przeciwieństwie do zeszłego roku, okres w okolicach świąt i nowego roku w naszych górach nie dawał szans na porządne uprawianie białego sportu. Nie mówiąc już o halnym, który poczynił spore spustoszenia w Tatrach pod koniec grudnia. Oczywiście, nasze góry mają wiele innych uroków, ale jeśli ktoś żyje z narciarzy, to sezon w tym roku na pewno spisał już na straty. Jedynie na kulinarnych urokach Tatr przyszło nam zatem w tym roku się skupić i, aby ułagodzić naszego górala, kupiliśmy od niego większą ilość pysznych serów, które przywiózł – w tym znakomitą bryndzę.


Bryndzę od naszego górala lubimy dla jej lekkiej kremowej konsystencji i charakterystycznego ostro-słonawego smaku. Wychodzą z nią znakomite naleśniki, dodajemy ją do zapiekanek i sałatek, jadamy ją także chętnie samą, z kawałkiem razowego żytniego chleba i szczypiorkiem. Dzisiaj jednak zrobiliśmy sobie kluski ziemniaczane z tym pysznym serem, które smakują jak klasyczne pyzy, tyle tylko, że mają w sobie ten delikatny serowo-słonawy posmak. Kluski takie najlepiej smakowałyby po całym dniu spędzonym na nartach, ale i bez tego jakiś posmak naszych gór w sobie niosą.

Składniki:

1 kg obranych surowych ziemniaków
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
200 g bryndzy
2 jajka
Sól, pieprz do smaku
Mąka pszenna lub, w wersji bezglutenowej, mąka ryżowa
3 średnie cebule
Olej do smażenia
Natka pietruszki

Przygotowanie:

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru soku. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i mielimy razem z bryndzą. Mieszamy dokładnie i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z surowymi ziemniakami i z jajkami oraz z 2-3 łyżkami mąki i dokładnie mieszamy. Na stolnicy oprószonej mąką formujemy kulki o średnicy ok. 3 cm. Jeżeli kulki nie chcą się dobrze lepić, do ciasta trzeba dodać trochę więcej mąki. Ulepione kulki naciskamy palcem, aby powstały w nich małe wgłębienia. Kluski wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. (Robiąc kluski po raz pierwszy warto najpierw kilka pierwszych, ulepionych kulek wrzucić do wrzątku, żeby zobaczyć czy się nie rozpadają. Jeśli ma to miejsce, trzeba dodać do ciasta trochę więcej mąki.) Następnie wyjmujemy kluski przy pomocy cedzaka i podsmażamy na oleju. Podajemy polane cebulą, posiekaną w kostkę i podsmażoną na kolor złoty, oraz posypane posiekaną natką pietruszki.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
WYWIAD 0 0"Byłam przed 30, a nie chciało mi się żyć". Patrycja schudła 50 kg, pokonała hashimoto i depresję
MamaDu 0 0"Cesarskie cięcie powoduje problemy dziecka w dorosłości". Wywiad z prof. Ewą Helwich
DADHERO.PL 0 0Nie wiesz jak? Nie przejmuj się, nie ty jeden. Oto nasze rady, jak mądrze wychowywać syna
SAP 0 0Od personalizacji adidasów do zatrzymania powodzi. Oto jak transformacja cyfrowa zmienia nasze życie
#GRZEJE 0 010 godzin czekał na żonę, która poszła do dentysty. Musiała interweniować Straż Miejska
POLECAMY 0 0Jak mu tak wróżka powie, to zwolni pół firmy. Po 15 latach ujawnia kulisy pracy wróżenia w telewizji
MamaDu 0 0"Moja córka żyła 70 minut". Gest mamy po śmierci dziecka poruszył ludzi na całym świecie
POLECAMY 0 0Nie zawsze musisz być wśród ludzi. Te rzeczy powinieneś zrobić sam przynajmniej raz w życiu
0 0Technika sprzed 5 tys. lat pomoże ci popełnić mniej błędów. Mnisi mieli rację
dad:HERO 0 0Polecamy pięć hitów z Nefliksa i HBO Go do obejrzenia z dziećmi w ten weekend
0 0Wybrano najlepsze seriale dekady. O połowie pewnie nawet nie słyszałeś!