Jak powszechnie wiadomo, je się oczami. Powiedzenie to jest nam szczególnie bliskie. Obok smaku i zapachu, wygląd i kolor potrawy jest czymś, co zawsze nas pociągało. Kiedy w Bolzano wypatrzyliśmy w karcie trójkolorowe knedle w barwach włoskiej flagi, nie mogliśmy się oprzeć, żeby ich nie zamówić. W sezonie szparagowym chętnie przygotowujemy dwukolorową zupę z białych i zielonych szparagów. Nasz sernik jagodowy kusi nie tylko swym zapachem, ale i głębokim jagodowym kolorem. Kiedy pojawiają się truskawki natychmiast robimy sobie awokado z truskawkami z miodowym sosem winegret, nie tylko dla smaku, ale także dla kolorystycznego kontrastu. Dziś wykorzystaliśmy niedawno zrobiony ajwar i czerwoną soczewicę, żeby zrobić pięknie pomarańczową zapiekankę.
Beata Martynowska & Marek Łaskawiec. Założyciele firmy „Spiżarnia” specjalizującej się w tradycyjnej polskiej żywności. Wspólnie prowadzą blog kulinarny www.zniejednegogarnka.pl. Prywatnie małżeństwo...szczęśliwe.
Zapiekanka taka doskonale nadaje się mroźną pogodę. Dzięki dodatkowi kopru włoskiego do smażonych ziemniaków nabrały one nietypowego, anyżowego posmaku, zaś soczewica z dodatkiem ajwaru nadały zapiekance pięknego koloru, który trochę ożywił naszą kuchnię w ponury zimowy dzień.
Składniki:
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
2 bulwy kopru włoskiego
2 ząbki czosnku
200 g czerwonej soczewicy
200 ml ajwaru (najlepiej własnej roboty - przepis)
200 g startego parmezanu
3 jajka
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy a następnie smażymy na oleju na wolnym ogniu aż będą miękkie. Mniej więcej po 15 minutach dodajemy do nich posiekany drobno koper włoski i wyciśnięte ząbki czosnku. Po usmażeniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Soczewicę gotujemy aż będzie miękka i zacznie się rozpadać. Następnie odsączamy ją z resztek wody i dokładnie mieszamy z ajwarem. Doprawiamy solą i pieprzem, o ile jest taka potrzeba, bo ajwar bywa ostry. Soczewica wymieszana a ajwarem powinna przypominać pastę o pięknej pomarańczowej barwie. Kiedy pasta ta trochę przestygnie mieszamy ją z ubitymi jajkami.
Ziemniaki wykładamy na dno brytfanki posmarowanej oliwą i zalewamy je soczewicą. Na wierzchu posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 40 minut, aż ser na wierzchu delikatnie się zarumieni. Zapiekankę podajemy gorącą, przybraną natką pietruszki i pomarańczową papryką.