Trochę nam się dzisiaj dostało od znajomego i czytelnika naszego bloga zarazem. Człowiek to sympatyczny i smakosz znakomity, który nie tylko lubi jeść dobre rzeczy, ale od czasu do czasu nie wzdraga się przed stanięciem samodzielnie w okolicach rondla i wzięciem kulinarnej odpowiedzialności w swoje mocarne, męskie dłonie. Popieramy jego kulinarne pasje i kibicujemy kuchennym eksperymentom. Zmartwiliśmy się więc, kiedy – „z pewną taką nieśmiałością” (zgadnijcie skąd to cytat) – stwierdził, że szukał na naszym blogu pomysłu na coś słodkiego dla swojej najdroższej, ale przepisy, które u nas znalazł były strasznie skomplikowane i czasochłonne.

REKLAMA
Dalecy jesteśmy od seksizmu i uznawania, że mężczyzna w kuchni to istota z innej planety, pozbawiona podstawowych umiejętności kulinarnych i dobrze ugotować potrafi tylko jajko. W końcu ekipa naszego bloga jest żeńsko-męska i doskonale się uzupełnia (prawie tak, jak yin i yang), inspirując się nawzajem i dzieląc uczciwie kuchennym znojem (ach, ten gender…). Nie będziemy więc proponować na naszym blogu przepisów dla opornych, nieutalentowanych, kulinarnych gamoni (czytaj facetów), bo uważamy, że móc to chcieć – szczególnie gdy potrawa przygotowywane jest z myślą o najdroższej/najdroższym (znowu ten gender?).
W każdej krytyce jest jednak ziarenko prawdy, bo nawet najbardziej utalentowana osoba może po prostu nie mieć w danym dniu czasu i chęci na wystawania długimi godzinami w kuchni w oczekiwaniu aż creme brule zastygnie albo suflet czekoladowy wyrośnie. Dzisiaj proponujemy zatem nasz przepis na domowe kokosanki. Robi się je szybko, są pyszne i każda ukochana lub ukochany z przyjemnością zje je na deser.
Składniki:
300 g wiórków kokosowych
70 g masła
2/3szklanki cukru
3łyżki mleka
3 białka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Przygotowanie;
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, uważając, aby się nie przypaliło, na koniec dodać mleko i, po zdjęciu rondla z ognia, wiórki kokosowe. Ostudzić, a w tym czasie ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Rozgrzać piekarnik do 180C. Pianę delikatnie połączyć z masą kokosową na jednolitą masę. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia formować kulki kokosowe i piec 15 minut, aż się zarumienią.