Przed nami wiosna i rozpoczęcie sezonu na odsłanianie ciała. Z tego powodu wiele osób wraz z rozpoczęciem tej pory roku zapisuje się na ćwiczenia i przechodzi na dietę.
Z momentem przejścia na dietę osoby te rezygnują z wielu smacznych, ale niezdrowych potraw, stawiając na posiłki, które zawierają mniej kalorii, ale jednocześnie są mdłe lub po prostu niesmaczne. Na szczęście, istnieją przyprawy, które dzięki swoim właściwościom, sprawią, że dania będą jednocześnie smaczne i niskokaloryczne.
- Przyprawy to niedocenione źródło, które może poprawić zdrowie, a także wspomóc proces odchudzania. Zalecane są przyprawy, które poprawiają sam proces trawienia, wspomagają pracę wątroby: np. bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, a także pieprz czarny, a dokładnie zawarta w nim piperyna. Osobom, które walczą ze zbędnymi kilogramami i ciężko im zapanować nad słodyczami polecam cynamon, który stabilizuje poziom cukru we krwi. Sam nadmiar tkanki tłuszczowej, cellulit to tak naprawdę stan zapalny, który toczy się cały czas w organizmie osoby z nadwagą, dlatego warto włączyć przyprawy, które go niwelują, imbir, kurkuma, czosnek, zioła zarówno suszone jak i świeże – mówi Monika Bigoś, dietetyk z Gabinetu Dietetyki dietetykwkrakowie.pl (zobacz profil eksperta: https://ranking.abczdrowie.pl/d/31953,monika-bigos).
Czarny pieprz
Pieprz czarny jest, obok soli, podstawową przyprawą na naszych stołach. Zawiera związek zwany piperyną, który do tej pory znany był ze swojego dobroczynnego działania na trawienie. Okazuje się jednak, że posiada także właściwości odchudzające. Aby wydobyć pełną moc działania tej substancji, najlepiej jest posypywać świeżo zmielonym pieprzem potrawy już przygotowane lub poddane obróbce termicznej.
Cynamon
Podbudza enzymy, które pomagają metabolizować węglowodany. Dodatkowo, reguluje poziom cukru we krwi. Znany jest również ze swoich właściwości odchudzających. Zaleca się, aby osoby odchudzające się, spożywały jedną łyżeczkę cynamonu dziennie, dodając tę przyprawę do spożywanych potraw (owsianka, kawa lub herbata).
Kurkuma
Kurkuma to prawdziwe źródło zdrowia. Badania pokazują, że przyprawa zawiera antyoksydanty. Działa przeciwzapalnie, pozwala spalać tłuszcz, redukuje ryzyko zachorowalności na cukrzycę. Kurkuma doskonale nadaje się do wzbogacenia smaku mięsa, ryżu i warzyw. Kurkuma może być wykorzystywana też w leczeniu udaru: https://portal.abczdrowie.pl/kurkuma-na-udar.
Kardamon
Jest to przyprawa, która zawiera ogromne ilości olejków eterycznych, pobudzających system pokarmowy do większej pracy, a co za tym idzie, do lepszego trawienia. Kardamonu powinno używać się w trakcie diet detoksykacyjnych, ponieważ odtruwa organizm i pomaga schudnąć. Można dodawać go do kawy lub herbaty, aby nadać im wyjątkowy smak.
Chili
Właściwości chili w odchudzaniu znane są od dawna. Przyprawa ta dzięki zawartości kapsaicyny, podkręca metabolizm i zmusza go do szybkiego działania. Jednocześnie zawartość chilli w potrawach poprawia nastrój i zapewnia przypływ energii.
Imbir
Imbir, podobnie jak chili, wpływa na przyśpieszenie metabolizmu (również zawiera kapsaicynę). Jest jednocześnie wykorzystywany do łagodzenia problemów trawiennych, ponieważ zawarte w nim substancje poprawiają wydzielanie soków trawiennych. Jest wykorzystywany w dietach, ponieważ daje poczucie sytości i chroni przed podjadaniem.
Zioła
Świeże zioła na stałe powinny zagościć w potrawach nie tylko osób odchudzających się. Majeranek, oregano, tymianek, bazylia czy mięta poprawiają pracę układu trawiennego. Znacznie poprawiają smak i nie zawierają wielu kalorii.