Nie wszystkie pączki muszą być tłuste... Annie Lewandowskiej udało się przygotować specjalną recepturę na nieco zdrowszą wersję popularnej przekąski, bez której nie da się świętować Tłustego Czwartku. Sprawdźcie, jak wykonać słynne Donuts by Ann, które nie pójdą Wam tak szybko w biodra!
Jeden pączek ma około 300 kcal, choć w zależności od nadzienia ich kaloryczność może gwałtownie szybować w górę. Jeśli chcemy, by najbliższy Tłusty Czwartek nie był aż tak bardzo zasobny w kalorie, wystarczy skorzystać z receptury, której autorką jest sama Anna Lewandowska. Jak zrobić Dobuts by Ann, czyli nieco zdrowszą wersję tradycyjnych pączków?
Donuts by Ann – przepis na zdrowe pączki Anny Lewandowskiej
Do wyrobu wyjątkowych "fit pączków" według receptury Lewandowskiej wystarczy przygotować zaledwie kilka składników:
⦁ olej kokosowy (około 80 ml);
⦁ miód (około 70 ml);
⦁ 4 jajka;
⦁ mąka kokosowa (około 100 g);
⦁ pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Do polewy wystarczy dobrej jakości gorzka czekolada (najlepiej taka, która ma około 70-proc. zawartości kakao), mus kokosowy, a także drobne dekoracje w postaci jagód goi, pistacji, chipsów kokosowych, płatków migdałowych (itp. według uznania).
Fit pączki od Anny Lewandowskiej – jak je zrobić?
Przed przygotowaniem ciasta na pączki należy rozgrzać piekarnik do temperatury około 180 stopni. Następnie wymieszać mąkę kokosową razem z sodą oczyszczoną, dodać rozpuszczony w kąpieli wodnej olej kokosowy i po ostudzeniu zblendować całość w melakserze aż do uzyskania "puszystej masy", dodając do niej powoli miód i jajka (pojedynczo).
Końcówka jest już bardzo prosta. Należy już tylko dodać suche składniki i całość dokładnie wymieszać. Po przełożeniu masy do foremek należy piec pączki przez około kwadrans (lub 2-3 minuty krócej). Kiedy będą upieczone, odpowiednio wystudzone i udekorowane tak, jak się nam najbardziej podoba, nie pozostanie nam już nic innego niż tylko je po prostu... zjeść!