W przypadku zwykłego kaszlu lub przeziębienia naturalny miód pszczeli sprawdza się lepiej niż wiele powszechnie dostępnych farmaceutyków. Po przebadaniu ponad 1,7 tys. pacjentów i przeanalizowaniu 14 badań klinicznych, naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego ogłosili, że w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych miód może stanowić bezpieczniejszą, tańszą i łatwiej dostępną alternatywę dla antybiotyków. Nie dość, że skraca czas powrotu do zdrowia średnio o 2 dni, to zdaniem badaczy powinien być przepisywany przez lekarzy zdecydowanie częściej niż leki na receptę.
Choć pszczoły wytwarzają na Ziemi miód od ponad 120 mln lat, to pierwsze wzmianki o jego walorach leczniczych pochodzą dopiero sprzed 4 tys. lat. Mimo że wiele źródeł historycznych potwierdza, że stosowali go już starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie, to wbrew pozorom skład chemiczny miodu do tej pory nie został w pełni poznany.
Wiadomo, że zawiera on sporo biologicznie aktywnych związków, m.in. węglowodanów, enzymów, witamin, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, olejków eterycznych, hormonów, a także innych substancji, które mogą mieć korzystny wpływ na ludzki organizm oraz witamin z grupy C,B, E i karotenoidów.
Nowe światło na znakomite właściwości lecznicze miodu rzucili dzięki nowym badaniom naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego. Na łamach "British Medical Journal" eksperci udowodnili, że w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych miód może przynosić lepsze rezultaty niż najpopularniejsze leki oraz antybiotyki.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z 4 mln kwiatów. Jedna pszczoła miodna w ciągu całego swojego życia (trwającego nie dłużej niż 5 miesięcy, a dokładnie około 152 dni) jest w stanie wyprodukować nie więcej niż... jedną łyżeczkę tego "płynnego złota".
Miód lepszy niż leki? Nowe wyniki badań
Badaczom z Oksfordu udało się przeanalizować wyniki 14 badań klinicznych dotyczących wykorzystania najczęściej stosowanych preparatów na przeziębienie, antybiotyków oraz miodu u 1761 pacjentów biorących udział w eksperymencie naukowym.
Okazało się, że najlepsze efekty w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowych osiągnięto dzięki zastosowaniu naturalnego miodu, który skracał czas leczenia infekcji średnio o 2 dni. Na dodatek o 36 proc. zmniejszał częstotliwość kaszlu w porównaniu z pozostałymi preparatami.
Naukowcy uważają, że konsystencja miodu sprawia, że łatwo powleka on gardło i szybko łagodzi podrażnienia. Na dodatek działa lepiej niż popularne farmaceutyki i jest w stanie o 44 proc. zmniejszyć siłę napadów kaszlu u osób dorosłych oraz dzieci powyżej piątego roku życia.
Dlaczego miód może leczyć lepiej niż antybiotyki?
Naukowcy nie po raz pierwszy zachęcają lekarzy do tego, by u pacjentów z objawami infekcji górnych dróg oddechowych (m.in. przeziębienia, grypy lub kaszlu) rozważyli przepisywanie... miodu zamiast antybiotyków.
Już 2 lata temu, w 2018 roku eksperci z National Institute for Health and Care Excellence (NICE) oraz Public Health England (PHE) wydali oficjalne zalecenia dla brytyjskich lekarzy, by w przypadku przeziębienia lub grypy radzili chorym stosowanie zwykłego miodu, a nie antybiotyków. Po silniejsze leki radzono sięgnąć dopiero wtedy, kiedy ta metoda się nie sprawdzi.
Argumentowano wtedy, że mimo że większość infekcji górnych dróg oddechowych ma podłoże wirusowe, to specjaliści automatycznie przepisują na nie... antybiotyki, które działają tylko na bakterie, co tylko pogłębia problem antybiotykooporności i sprzyja powstawaniu kolejnych superbakterii odpornych na działanie powszechnie dostępnych leków.
Nowe wyniki badań naukowców z Oksfordu potwierdzają, że wcześniejsze zalecenia dla brytyjskich lekarzy były słuszne.
Miód jest wysokokaloryczny. 100 g miodu to 304 kcal, a jedna łyżka (22 g) zawiera około 67 kcal.
Miód – właściwości lecznicze
Choć pozytywny wpływ miodu na ludzki organizm znany jest od zarania dziejów, to w medycynie o tzw. apiterapii wykorzystującej lecznicze właściwości m.in. miodu mówi się dopiero od lat 40. XX wieku.
APITERAPIA (lub apifitoterapia) to nowy kierunek w medycynie, który polega na wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości miodu, propolisu oraz innych produktów pochodzących od pszczół w leczeniu pacjentów.
JAKI WPŁYW NA ZDROWIE MA MIÓD?
⦁ może być wykorzystywany do leczenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych
⦁ łagodzi choroby skóry i problemy dermatologiczne (ma powszechne zastosowanie w kosmetyce)
⦁ dzięki temu, że ma pH zbliżone do ludzkiego, może być stosowany bezpośrednio na skórę, nawet na ropiejące rany (jest dobrym środkiem odkażającym)
⦁ ma właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i przeciwkaszlowe
⦁ eliminuje metale ciężkie i substancje toksyczne z organizmu (szczególnie polecany jest masaż miodowy, który działa pozytywnie na skórę i pomaga usuwać zbędne toksyny)
⦁ jest immunoregulatorem, ma pozytywny wpływ na układ odporności
⦁ miód polecany jest w leczeniu infekcji dróg oddechowych (m.in. zapalenia oskrzeli, zapalenia płuc, gruźlicy, błonicy, krztuśca, zapalenia migdałków, zapalenia zatok szczękowych)
⦁ może wykazywać lecznicze właściwości w chorobach naczyń krwionośnych mózgu oraz pobudzać tkanki układu nerwowego do odnowy.
⦁ stosuje się go jako środek wspomagający leczenie m.in. niedokrwistości, chorób sutka, przemieszczenia błony śluzowej macicy, nowotworu gruczołu piersiowego, wirusowego zapalenia wątroby, stwardnienia rozsianego czy choroby Bechterewa (czyli tzw. zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa).
⦁ miód może być stosowany po zabiegach chirurgicznych do wspomagania odnowy organizmu
⦁ pomaga łagodzić choroby układu sercowo-naczyniowego oraz układu moczowego
⦁ geriatrzy zalecają miód osobom starszym w celu utrzymania aktywności życiowej i odmłodzenia organizmu
⦁ spożywanie miodu może mieć pozytywny wpływ na skórę oraz układ krwionośny (podwyższa poziom hemoglobiny)
⦁ miód wzmacnia mięsień sercowy i podnosi męskie libido (badania wskazują, że może podwyższać aktywność seksualną u mężczyzn)
CIEKAWOSTKA: Bułgarskie Stowarzyszenie Hodowców Pszczół twierdzi, że miód z ostu rosnącego w górach Rodopach na Półwyspie Bałkańskim działa jak... lek na impotencję.
Bułgarski miód ma mieć podobne właściwości do Viagry i polecany jest panom, jako naturalny zamiennik tego środka.
⦁ maści miodowe lub roztwory zawierające 20-30 proc. miodu można stosować w przypadku chorób oczu (m.in. zapalenia spojówek oraz zapalenia rogówki).
⦁ miód ma właściwości konserwujące, nadaje się zarówno do peklowania mięsa, jak i... balsamowania zwłok/mumifikacji (doskonale zdawano sobie z tego sprawę w starożytnym Egipcie).
Miód charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Jeśli tylko przechowujemy go prawidłowo (najlepiej w hermetycznie zamkniętym, szklanym naczyniu), to nie powinien stracić swoich cennych właściwości nawet przez 10 lat (lub dłużej, jak podają niektóre źródła).
Miód – przeciwwskazania
Miód polecany jest niemal we wszystkich grupach wiekowych za wyjątkiem rzadkich przypadków nietolerancji. Nie powinno się go podawać osobom uczulonym oraz dzieciom poniżej 1. roku życia (ze względu na bakterie Clostridium botulinum, sprzyjające tzw. botulizmowi dziecięcemu lub niemowlęcemu).
UWAGA! Miód może być alergenem. U osób uczulonych na pyłki roślin, z których jest wytwarzany, najczęściej powoduje takie objawy jak: nudności, wymioty, biegunki, a także wysypki skórne.
Miód na przeziębienie, grypę i infekcje górnych dróg oddechowych (PRZEPISY)
W jakich proporcjach stosować miód, by pomógł nam łagodzić najczęstsze dolegliwości układu oddechowego?
W źródłach naukowych można znaleźć następujące zalecenia na połączenie miodu:
• z herbatą lub mlekiem na noc (1 łyżka stołowa miodu na 1 szklankę napoju);
• z sokiem z cytryny (100 g miodu i sok z jednej lub połowy cytryny);
• z naparem z roślin leczniczych – maliny, nostrzyka, lipy, podbiału, bzu czarnego i innych, charakteryzujących się właściwościami napotnymi i wykrztuśnymi (1 łyżka stołowa miodu na szklankę naparu, 3-4 razy dziennie);
• z sokiem z chrzanu w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej miodu 3 razy dziennie przed jedzeniem);
• z mieszaniną soku z cebuli i chrzanu w równych ilościach (po 1 łyżce stołowej miodu 3 razy dziennie przed jedzeniem);
• z czosnkiem: oczyszczony czosnek zetrzeć na tarce i zmieszać z miodem (najlepiej lipowym) w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej miodu, popijając letnią
wodą, przed snem).
Warto wyjaśnić, że miód może tracić właściwości lecznicze po podgrzaniu powyżej 35-40 stopni Celsjusza (herbatę powinno się nim słodzić po minimum 4 minutach od zalania gorącą wodą).
źródło: Oxford University's Medical School/ BMJ Journal /CNN; Tichonow A. I., Bondarenko L. A., Jarnych T. G., Szpyczak O. S., Kowal W. M., Skrypnik–Tichonow R. I. Miód naturalny w medycynie i farmacji (Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze) // Monografia pod redakcją akademika Ukraińskiej Akademii Nauk A. I. Tichonowa / Redaktor wydania polskiego: Prof. dr hab. n. farm. Bogdan Kędzia, 2017. – 264 s.