Jak odróżnić pigwę od pigwowca? Okazuje się, że są to dwie różne rośliny. Ich podobne nazwy mogą nieźle zmylić. Są jednak spokrewnione i obydwie wydają aromatyczne owoce, które nadadzą się idealnie na jesienne przetwory.
Redaktorka, reporterka, koordynatorka działu show-biznes. Tematy tabu? Nie ma takich. Są tylko ludzie, którzy się boją. Szczera rozmowa potrafi otworzyć furtkę do najbardziej skrytych zakamarków świadomości i rozjaśnić umysł. Kocham kolorowych i uśmiechniętych ludzi, którzy chcą zmieniać szarą Polskę. Chcę być jedną z tych osób.
Pochodzące z rodziny różowatych, pigwowiec i pigwa są notorycznie mylone, pomimo tego, że reprezentują zupełnie inne rodzaje. Większość ludzi próbowała konfitury czy nalewki z "pigwy", ale nie jest nawet świadoma, że istnieją dwa gatunki. Spieszymy z wyjaśnieniem.
Pigwowiec
Najlepsza nalewka powstaje właśnie z pigwowca. Na polskich ziemiach najczęściej uprawia się pigwowiec okazały i japoński. To krzew ozdobny, ale także użytkowy. Szczególnie lubiany ze względu na walory kwieciste jest pigwowiec japoński, który bywa często, błędnie nazywany "pigwą" japońską. Kwiaty zdobiące krzew mają intensywnie czerwoną barwę. Krzew rośnie do 1-2 metrów.
Najcenniejsze są owoce pigwowca, które są bardzo twarde, a w smaku kwaskowate. Charakteryzują się wysoką zawartością dobroczynnej witaminy C. Nadają się jedynie do przetworów typu: sok, dżem, konfitura, wino czy nalewka. Dużą zaletą pigwowca jest łatwość uprawy, ponieważ adaptuje się do każdego rodzaju gleby. Nie ma skomplikowanych wymagań i świetnie radzi sobie z mrozami, dlatego nie będzie problemu z uprawianiem go właśnie w Polsce.
Pigwowce kwitną w okolicach kwietnia i maja, natomiast mogą powtarzać kwitnienie jesienią. Owoce pigwowca są wyraźnie kwaśniejsze, twardsze i mniejsze niż owoce pigwy pospolitej. Są o wiele bardziej aromatyczne.
Pigwa
Pigwa pospolita jest notorycznie mylona z pigwowcem. Pomimo tego, że tak jak pigwowiec pochodzi z rodziny różowatych, to jest jedyną przedstawicielką rodzaju 'pigwa'. Pochodzi z obrębu Azji Środkowej, ale dotarła też do innych, południowo-zachodnich regionów. W Polsce przeważnie hoduje się ją z uwagi na owoce.
Owoce pigwy dojrzewają jesienią na przełomie września i października. Są duże, żółte, a kształtem mogą kojarzyć się z małymi gruszkami lub jabłkami, dlatego właśnie często mówi się o nich "owoce jabłkowe". Owoce pigwy nie są zdatne do jedzenia na surowo, ponieważ są niebywale twarde i kwaśne. Zawierają dużo pektyn, co oznacza, że mają dobre właściwości żelujące i świetnie sprawdzą się do przetworów. Krzewy pigwy pospolitej robią duże wrażenie szczególnie wiosną, kiedy roślina obfituje w gęste, subtelne, białe kwiaty.
W przeciwieństwie do pigwowca, który jest łatwy w uprawie, pigwa potrzebuje żyznej i przepuszczalnej gleby, która jest bardzo wrażliwa na przymrozki. Zimą należy ją osłonić przed mrozem.
Przetwory idealne na jesień
Zarówno pigwowiec i pigwa wydają aromatyczne owoce, które z powodzeniem sprawdzą się w rozmaitych przetworach. Syrop czy konfitura z pigwowca będą idealne do rozgrzewającej herbaty na długie jesienno-ziomowe wieczory. Możesz dodać tam także cynamonu. Wtedy kwaśno-słodki smak przypomni Ci o ukochanej szarlotce babci. Nie ma nic lepszego!
Alternatywą dla dorosłych jest nalewka z pigwy. To absolutny hit, który musisz przetestować, jeśli nie lubisz typowo słodkich trunków, które aż wykręcają od nadmiaru cukru.
PRZEPIS NA PIGWÓWKĘ
- 2 kg dojrzałych owoców pigwowca (najlepiej japońskiego)
- 1 kg cukru
- 2 szklanki czystej wódki 40%
- 1,5 szklanki spirytusu
- opcjonalnie mała laska cynamonu lub plaster imbiru
Umyte wcześniej owoce dojrzałego pigwowca zetrzyj na grubookiej tarce wraz ze skórką (to ona ma najwięcej aromatu). Starte owoce przełóż do słoja i zasyp cukrem. Przykryj szczelnie pergaminem i odstaw w temperaturę pokojową, aby pigwowiec puścił sok. Po około 8 dniach wlej powoli spirytus do słoja, a następnie zamknij go, aby owoce mogły macerować się przez miesiąc. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, przecedź nalew przez grubą gazę, odciskając mocno owocowy przecier. Pigwowy nalew wymieszaj z wódką i rozlej do butelek, pozostawiając go na około 3 miesiące.
O pigwie i pigwowcu powinniśmy szczególnie pamiętać w okresie jesienno-zimowym. Zawarta tam witamina C oraz cenne pierwiastki mineralne wzmacniają układ odpornościowy, pokarmowy i działają przeciwzapalnie. Herbata z dodatkiem soku czy nalewki z pigwy może okazać się strzałem w dziesiątkę w walce z grypą i przeziębieniem.