Atak dny moczanowej może zdarzyć się np. po suto zakrapianej imprezie. Chorobie sprzyja spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa, niektórych ryb i alkoholu. Dlatego po imprezie może męczyć nie tylko kac. Atak dny moczanowej jest właściwie gorszy niż poalkoholowy ból głowy. Ból stawu, który zaatakuje choroba, ustępuje zwykle dopiero po niesterydowych lekach przeciwzapalnych.
– Dna moczanowa, hiperurykemia może rozwijać się zupełnie bezobjawowo. Możemy mieć podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi i nie wiedzieć o tym, jeśli nie zrobimy badań. Choroba powiązana jest z nadwagą i otyłością - tu właśnie widzimy kwestię czynników dietetycznych, które mogą wpływać na wystąpienie tej choroby. Złe wybory żywieniowe zwiększają nam ilość kwasu moczowego w organizmie – tłumaczy Kamil Paprotny.
Czynniki zwiększonego ryzyka rozwoju hiperurykemii i dny moczanowej to:
Jak wyjaśnia nasz rozmówca, przyjmuje się, że 2/3 kwasu moczowego wytwarzane jest endogennie, czyli wytwarza go nasz organizm z rozpadu mięśni. Dlatego z wiekiem, kiedy zwiększa się rozpad mięśni, stężenie kwasu moczowego rośnie w organizmie
– Oczywiście jedzenie mięsa też będzie zwiększało ilość puryn, z których organizm wyprodukuje kwas moczowy. Co ciekawe stosując odpowiednie zestawienia żywieniowe możemy zmniejszyć lub zminimalizować wchłanianie puryn z niektórych potraw – mówi Kamil Paprotny.
Dodaje, że ilość kwasu moczowego zwiększa się też po operacjach, urazach, stanach zapalnych. W takich sytuacjach możemy doświadczyć ataku dny moczanowej. Szczególnie uraz, duży wysiłek fizyczny powoduje niszczenie mięśni, a co za tym idzie zwiększa stężenie kwasu moczowego.
– Jednak w jednej trzeciej puryny, z których wytwarzany jest w organizmie kwas moczowy, dostarczamy z pożywieniem. Najwięcej puryn zawiera mięso ale dużo mają też owoce morza. Nie są od nich wolne niektóre produkty roślinne. Jednak z roślinami jest zupełnie inaczej niż z mięsem, ponieważ rośliny zawierają dużo błonnika. Dlatego szpinak, fasola, groch czy inne strączki owszem mają dużo puryn ale nie zwiększają kwasu moczowego w organizmie w tak istotny sposób jak mięso – zwraca uwagę dietetyk.
I dodaje: – Wynika to z tego, że zawierają przeciwutleniacze i błonnik, który ogranicza wchłanianie puryn w przewodzie pokarmowym. Dlatego to nie strączki jako pierwsze powinny być wykluczane przy dnie moczanowej, a często tak się zdarza.
Zdaniem specjalisty, powinniśmy wykluczyć przede wszystkim mięso, podroby, wędliny. Produkty mięsne z grilla będą miały tych puryn bardzo dużo. Ogólnie obróbka termiczna zmienia zawartość puryn w potrawie. Jednak zmniejsza ich zawartość w mięsie tylko gotowanie w wodzie, bo puryny zwyczajnie przechodzą podczas gotowani do płynu. Dlatego zupę "na kościach” i galaretki robione z mięsa trzeba sobie darować, bo będą zwiększały ilość kwasu moczowego w organizmie. Zwyczajnie mięso z rosołu będzie miało mniej puryn niż mięso z grilla ale już rosół będzie ich miał bardzo dużo.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak odżywiać się chorując na dnę moczanową i jak zapobiegać wystąpieniu ataku choroby, to zapraszam do obejrzenia podcastu "Zdrowie bez cenzury”. Gościem tego odcinka jest Kamil Paprotny, dietetyk kliniczny. Prowadzi Anna Kaczmarek.
OBEJRZYJ: