Warzywa to doskonały zastrzyk zdrowia dla naszego organizmu. Dbają o prawidłowe krążenie, chronią przed promieniowaniem UV, zmniejszają łaknienie i dają odetchnąć naszemu portfelowi, dzięki względnie tanim cenom w porównaniu z innymi produktami. Co w sytuacji kiedy tych świeżych nie mamy już pod ręką?
Dla tych, którzy i tak chcą pozostać przy warzywach w swoim jadłospisie, alternatywą pozostają na przykład te mrożone. Pytanie co lepiej – z puszki, z importu czy wspomniane już mrożone?
Truskawki w grudniu – nie tędy droga
- Wraz z pojawieniem się przemysłu przetwórczego powstały chłodnie, a także rozwinął się transport na skalę światową. Z tego powodu można jeść truskawki w grudniu i cytrusy w północnej Europie – mówi Anna Grzechowiak, dietetyk. Czy jest to jednak dobre rozwiązanie?
Pomimo wielu czynników, które należy brać pod uwagę przy ustalaniu diety, pewne zasady są niezmienne. Musisz spożywać produkty świeże, naturalne, prawdziwe i hodowane w sposób ekologiczny. Twoje jedzenie powinno być bogate w czystą energię życiową tak niezbędną dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Jeżeli jesz pożywienie, które jest pełne życia, sam odczuwasz pełnię. Co to oznacza?
- W zdrowej kuchni nie używaj zamrażarek, puszek, konserw, pożywienia sztucznego, z konserwantami, gotowego z torebek i innych nienaturalnych wynalazków. Zasada ta powinna być szczególnie przestrzegana w stosunku do dzieci i osób chorych. Dowiedzione jest również, że żywność z upraw i hodowli biodynamicznych nie tylko posiada najwyższą zawartość składników odżywczych, lecz także ma smak i zapach znacznie lepszy niż ta z upraw i hodowli na skalę przemysłową – opowiada Anna Grzechowiak.
Żeby pozostać w zgodzie z naturalnym środowiskiem, spożywaj żywność występującą w danej porze roku. Na przedwiośniu - dużo warzyw kiszonych i kiełków, wiosną z kolei dużo warzyw zielonych rosnących o tej porze roku. W lecie i jesienią w centrum Twojej diety powinny się znaleźć świeże warzywa i owoce, a zimą pełne zboża i warzywa strączkowe.
Warzywa z puszki to odwrócenie naturalnego porządku, a może być nawet przyczyną tego, że zimą marzniemy, a latem czujemy się osłabieni. Rozwiązaniem jest zaopatrywanie się w produkty naturalne, a idealna sytuacja jest wtedy, kiedy ich zbiór odbywa się w pobliżu miejsca naszego zamieszkania, ponieważ warzywa nie tracą wtedy swych wartości w czasie transportu. Mrożonki to niestety droga donikąd.