O tym, czy przybieramy na wadze, w dużej mierze decyduje metabolizm. Jeżeli jest on osłabiony, utrzymanie wagi w normie jest znacznie trudniejsze. Modyfikacja szybkości przemiany materii jest zatem doskonałym rozwiązaniem, jeżeli pragnie się zrzucić kilogramy i mieć szczupłą sylwetkę.
W tym celu można brać suplementy diety, które teraz dostępne są w szerokim wyborze, ale jest skuteczniejsze i bardziej naturalne rozwiązanie – dieta trzech minerałów.
Chociaż chudnięcie może wydawać się łatwe – właściwa dieta oraz ruch są podstawowymi składnikami zdrowego trybu życia i pomagają w regulacji wagi, to jednak nie u każdego przynoszą oczekiwane rezultaty. Powodem może być zaburzony metabolizm, czyli niewłaściwa przemiana materii oraz powiązany z nią niedobór ważnych składników odżywczych.
Dietetycy od lat wskazują, że osoby, u których przemiana materii jest wolniejsza, mają jednocześnie niedobory witamin, minerałów i białka. Dlatego paradoksalnie nawet mając nadprogramowe kilogramy, można być niedożywionym. Jednoczesne stosowanie restrykcyjnych diet może dodatkowo znacznie pogorszyć sytuację.
Właśnie na uzupełnianiu niedoborów ważnych składników mineralnych polega
dieta trzech minerałów. Chociaż nie wpływają one bezpośrednio na utratę wagi, to wspomagają działanie układu nerwowego, regulują poziom wydzielanych hormonów, wpływają pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci, i oczywiście na metabolizm.
W diecie trzech minerałów istotne są takie składniki jak magnez, chrom i cynk. Magnez oddziałuje głównie na układ nerwowy oraz na gospodarkę tłuszczową i węglowodanową. Objawem niedoboru magnezu jest drętwienie i mrowienie kończyn, drgające powieki, zmęczenie. Brak wystarczającej ilości magnezu sprzyja nadciśnieniu, wysokiemu poziomowi cholesterolu oraz otyłości brzusznej. Magnez zawierają m.in.: pestki dyni, kasza jaglana i gryczana, owoce morza, zielone warzywa i warzywa strączkowe, orzechy, soja, otręby. Niedobory chromu oddziałują na gospodarkę tłuszczową oraz na gorszy metabolizm glukozy, a także na nastrój. O niedoborach chromu świadczy większy apetyt na słodkości. Chrom zawierają: zielone warzywa, kukurydza, pieczywo razowe, świeże owoce, drób, jaja. Cynk reguluje układ odpornościowy oraz sprzyja pięknym włosom, skórze i paznokciom. Niedobory cynku oznaczają gorszą przemianę materii. Cynk głównie dostępny jest w: kaszach, warzywach strączkowych, orzechach, drobiu, wołowinie, jajach.