Potocznie mówi się o niej, że to skarb na talerzu. Zastawiające jest to, że nie dorównuje popularnością fasoli, czy grochowi. Znana jest od około 5 tys. lat i należy do najzdrowszych roślin strączkowych – oto soczewica.
Jak mówi dietetyk Kamila Szczepaniak soczewica była uprawiana w Egipcie już 3.000 lat p.n.e. - Choć przez lata nieco zapomniana, dziś powoli wraca na polskie stoły. Nasiona soczewicy cieszą się szczególnym uznaniem wśród wegetarian. Nic dziwnego, bowiem potrawy z nich przyrządzone są ubogie w tłuszcz, za to obfitują w białko, witaminy z grupy B a także magnez, wapń i żelazo. Są również doskonałym źródłem energii - 100 g soczewicy to około 350 kcal – opowiada.
Skarb na stole
Soczewica występuje w trzech kolorach – zielonym, brązowym i czerwonym. Zielona odmiana doskonale nadaje się na zupy, pasztety wegetariańskie, kotlety oraz warzywne zapiekanki, np. w połączeniu z ziemniakami. Brązowa soczewica jest najtwardsza, idealnie nadaje się do sałatek, gulaszy, dań z ryżu i kasz oraz potrawek warzywnych. Czerwoną można dodać na przykład do mięsa.
Warto jeść soczewicę i poznać jej dobroczynne właściwości. A soczewica chroni przed anemią oraz wzmacnia układ krwionośny. Znajdujący się w kiełkach soczewicy kwas foliowy ma również dobroczynny wpływ na układ nerwowy i wspomaga rozwój u dzieci w łonie matki. Składnikowo to element idealny do diety - jest w niej dużo błonnika, niewiele tłuszczu, ani grama cholesterolu. 100 g soczewicy zielonej to 300 kalorii. A wystarczy zjeść jej niewiele, by na długo zaspokoić głód.
Soczewica chroni przed nowotworami. Jest to możliwie, dzięki taninie znajdującej się w soczewicy. Dodatkowo wzmacnia kości i mięśnie.
Dania z soczewicy
Soczewicę można wkomponować do codziennej diety. Pomysłem może być na przykład leczo z zieloną soczewicą. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, próbując, kiedy będzie wystarczająco miękka. Po ugotowaniu wystarczy odcedzić i wymieszać z podgrzanym leczo. Inspiracją może być również zupa z soczewicy i suszonych pomidorów. Aby przygotować takie danie potrzebujesz 180 g czerwonej soczewicy, 100 g suszonych pomidorów, 150 g czerwonej cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 liście laurowe, 1/2 litra bulionu warzywnego, kilka łyżek gęstej śmietany oraz płatki chili.
Pomidory należy zalać na 30 minut wrzącą wodą, następnie odsączyć i drobno pokroić. Następnie obieramy cebulę, kroimy i dajemy na patelnię. Dodajemy posiekany drobno czosnek. Przesmażamy, dodajemy pomidory, smażymy kilka minut. Dodajemy opłukaną soczewicę i liście laurowe. Zalewamy bulionem, gotujemy aż soczewica zmięknie. Wyjmujemy liście całość miksujemy na krem.