"Teflon to azbest XXI wieku", "zarysowane patelnie są rakotwórcze". Niebezpieczeństwo czai się w naszej kuchni?

Patelnie teflonowe mogą być niebezpieczne?
Patelnie teflonowe mogą być niebezpieczne? Fot. Shutterstock
Mało jest kuchni, w których nie byłoby żadnego naczynia pokrytego powłoką teflonową. Zarysowana patelnia spowoduje raka? Czy wielu z nas przez stosowanie takich naczyń ma w sobie komórki nowotworowe?

badacze, tacy jak Rick Smith i Bruce Lourie, którzy ostrzegają przed zgubnymi skutkami teflonu. Przekonują, że substancja stosowana do wyprodukowania teflonu (kwas perfluorooktanowy) jest "toksyczna, powoduje wady wrodzone, zaburzenia rozwojowe i hormonalne oraz podwyższony poziom cholesterolu, jest też uznana za potencjalny czynnik rakotwórczy".

Także Światowy Fundusz na rzecz Przyrody (WWF) ostrzega przed teflonem, stosowanym na szeroką skalę także w ubraniach, tapicerkach czy dywanach.

Teflon i jemu podobne związki wykazują tendencję do odkładania się w tkankach mózgowych, zwłaszcza w podwzgórzu, w ten sposób mogą zakłócać pracę hormonów. Mają również właściwości rakotwórcze, mogą wpływać negatywnie na układ odpornościowy organizmów i powodować nieprawidłowości rozwojowe. Z tych względów lepiej ograniczyć kontakt dzieci, które są bardziej wrażliwe na wpływ szkodliwych substancji chemicznych niż dorośli - czytamy w raporcie WWF. CZYTAJ WIĘCEJ


Wiele osób jest przekonanych, że groźne są porysowane
Caipirinha
internautka

Podobno teflon jest rakotwórczy, wystarczy małe uszkodzenie powłoki żeby wydzielały się toksyczne substancje. Jak go wynaleźli to był szał, bo fajnie się smaży bez tłuszczu, ale ci sami amerykańscy naukowcy ponoć odkryli potem, że jest rakotwórczy tylko tego już się oczywiście tak nie nagłaśnia. Sama mam patelnię teflonową, ale obchodzę się z nią jak z jajem. CZYTAJ WIĘCEJ

teflonowe patelnie. Są tacy, którzy wyrzucają je przy pierwszym zadrapaniu. Internauci piszą wręcz, że "teflon to azbest XXI wieku". Czy to nie przesada?

Zobacz też: Praca na nocnej zmianie zwiększa ryzyko raka piersi?

Teflonowa gorączka
–Teflon to bezpieczne połączenie węgla z fluorem. Nic mi nie wiadomo o tym, by miał być rakotwórczy – mówi naTemat prof. Henryk Galina z Politechniki Rzeszowskiej. Dodaje, że teflon ma szereg zalet. Jest odporny na wysoką temperaturę, ma bardzo niski współczynnik tarcia. – Stosuje się go w farbach, w urządzeniach, w których trzeba zminimalizować tarcie pomiędzy poszczególnymi elementami – wylicza.


Naukowiec twierdzi, że historie o szkodliwości porysowanej patelni również można włożyć między bajki. – Porysowana patelnia teflonowa nie jest rakotwórcza, jest bezpieczna. Polecam co prawda naczynia z powłoką ceramiczną , ale nie ze względu na zdrowie, tylko dlatego, że teflon nie jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne – kwituje prof. Henryk Galina.

Zarysowana patelnia? Bzdura

Pand

Planuje remont, w sklepie sprzedawca polecił mi farby Śnieżki z dodatkiem teflonu. Sprzedawca powiedział, że są całkowicie nieszkodliwe dla zdrowia. Mam małe dziecko no i w związku z tym obawy czy na pewno te farby są takie zdrowe? I jak się nimi maluje, jak jakość kolorów, zmywania? Podobno pod tym względem są bardzo dobre. Ale to zdrowie... CZYTAJ WIĘCEJ

Podobnego zdania jest prof. Jadwiga Laska z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. – Byłabym ostrożna z wysuwaniem wniosków o rakotwórczości teflonu. To jeden z najbardziej odpornych na temperaturę polimerów – wyjaśnia. – To materiał obojętny, nie wchodzi w reakcję z potrawami. Pokrywa się nim naczynia z innych tworzyw, najczęściej stali czy aluminium. Jeśli powłokę się uszkodzi, to jedzenie może wchodzić w reakcję nie z teflonową powłoką, ale materiałem, z którego wykonano naczynie np. stalą. Związki powstałe w wyniku takiego procesu mogą nieść za sobą ukryte działanie toksyczne – wyjaśnia profesor Jadwiga Laska.

Dodaje też, że stosuje się go na szeroką skalę w medycynie. – Dzięki temu, że nic się do niego nie przylepia, produkowane są z niego np. chirurgiczne wkładki. Pokrywa się nim małe aparaty słuchowe, żeby w uchu nic się nie odkładało – mówi.

Domatorres
internauta

Teflon wynaleziono w 1943, patelnie teflonowe pojawiły się w 1953 r. Czy ktoś zmarł na raka z powodu teflonu? I jak to odkryli? Dla mnie to kolejna "rewelacja", o której za jakiś czas przycichnie. Może i jest jakieś ryzyko, ale pewnie nie większe niż tysiące innych rzeczy, które jemy, których używamy w domu. Także bez przesady. CZYTAJ WIĘCEJ

– Teflon nie ma żadnego wpływu na smak i jakość jedzenia. Dodatkowo nie sądzę, by był dopuszczony do sprzedaży, gdyby zarzuty o jego rakotwórczości były prawdą. Jeśli pojawia się jakiekolwiek podejrzenie o niebezpiecznym oddziaływaniu, substancji się nie stosuje i nie wprowadza do użytku – mówi prof. Jerzy Korczak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Byle nie przegrzać
Producenci teflonu utrzymują, że o ile gotuje się potrawy na normalnych temperaturach (do 260 stopni Celsjusza), nie ma absolutnie żadnego ryzyka. W przypadku przegrzania teflonu, może co najwyżej dojść do objawów "grypy na skutek oparów polimerowych", która przytrafia się zazwyczaj spawaczom czy pracownikom fabryk, w których osiągane są bardzo wysokie temperatury przy np. spiekaniu. Nie jest ona groźna, nie trzeba jej specjalistycznie leczyć i nie ma skutków ubocznych.
30m1n1k4
internauta

Ja też myślę, że jakby ufać tym wszystkim doniesieniom i badaniom to po pierwsze już byśmy wyginęli, a po drugie umarlibyśmy z głodu, bo wołowiny nie, wieprzowiny nie, kurczaki z dioksynami, jaja z cholesterolem, warzywa i owoce nafaszerowane metalami ciężkimi, kto za tym nadąży... CZYTAJ WIĘCEJ



Przeczytaj też: Naukowcy z Uniwersytetu Yale: Prześwietlenie zębów może wywoływać nowotwór mózgu
Trwa ładowanie komentarzy...