
Winnice z okolic Werony słyną głównie dzięki Amarone. Magia tego unikatowego wina sprawia, że włoskie winnice rodziny Bertani to miejsce wyjątkowe i godne uwagi. Ale czy Amarone to jedyny skarb ziemi werońskiej?
REKLAMA
Artykuł sponsorowany
Amarone: rarytas z piwnicy Bertani
Jeszcze do niedawna winem Amarone delektowali się najczęściej pasjonaci win i mieszkańcy Werony. To we Włoszech, od czasów starożytnych, do dzisiaj, według niezmienionej receptury produkuje się to unikatowe wino. Dzisiaj Amarone uchodzi za jedno z najciekawszych win starego kontynentu, a jego produkcja, od połowy lat 90-tych, wzrosła przynajmniej kilkukrotnie. To jedno z nielicznych win, które starzeje się wspaniale i zyskuje z czasem. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie, że wino im starsze, tym lepsze. W Polsce słynne Amarone z winnic Bertani kupisz w Delikatesach Alma.
Owoce, z których powstaje Amarone Collezione Bertani są ręcznie zbierane w połowie września. Te najlepsze, najdojrzalsze i najzdrowsze kiście są ostrożnie transportowane do specjalnych pomieszczeń w winicy i umieszczone w drewnianych skrzynkach, gdzie w odpowiednich warunkach grona wysychają i zyskują wspaniałą koncentrację soków. Tajemnica smaku i aromatu Amarone tkwi w tym, że winogron się nie tłoczy tylko najpierw podsusza. Po wielu tygodniach suszenia owoce są odszypułkowywane i dopiero wtedy tłoczone. Następnie rozpoczyna się winifikacja. Wino powstaje drogą powolnej fermentacji. Przez ponad dwa lata Wina dojrzewają w dębowych beczkach, następnie obowiązkowo w butelkach przez przynajmniej pół roku. W smaku win Amarone wyczuwa się klasyczne aromaty wiśni z nutami suszonych śliwek, kakao, drzewa cedrowego, likieru wiśniowego, tytoniu… można by długo wymieniać. To doskonałe wino do czerwonych mięs, ale też, a może przede wszystkim, do degustacji czyli zachwycania się samym winem.
Tylko 19 gmin w prowincji Werony może używać nazwy Amarone na swoich winach. Rodzina Bertani produkuje je od ponad 70 lat. Winnica założona przez braci Giovan Battista i Gaetano Bertani, znajduje się na północ od Werony w urokliwej miejscowości Quinto di Valpantena. Obejmuje obszar ponad 200 hektarów winnic rozproszonych wśród najlepszych „terrore”, czyli wśród miejsc, gdzie wina amarone udają się najlepiej, np. Valpantena.
Charakterystyczne szczepy spod Werony
Potomek braci Bertani, właściciel winiarskiego imperium, to nieugięty obrońca miejscowej tradycji wytwarzania win, ale i innowator. W winnicy Bertani z powodzeniem łączy się tradycję z nowoczesnością. O dawnych latach przypominają zgromadzone stuletnie beczki i oczywiście tysiące wyśmienitych roczników Amarone. To słynne wino jest wytwarzane z przynajmniej dwóch odmian winogron: Corvine Ronese i Rondinella. Te szczepy są także charakterystyczne dla sąsiedniej apelacji Bardolino.
Winorośl na Bardolino DOC Classico z winnicy Bertani jest uprawiana metodą “pergola werońska” czyli przy zagęszczeniu 3000 krzewów na hektar. Winogrona pochodzą z morenowych wzgórz na wschodnim brzegu jeziora Garda. Ręczny zbiór winogron odbywa się w trzecim tygodniu września. Winifikacja rozpoczyna się od stłoczenia odszypułkowanych winogron i umieszczenia ich w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze od 18 do 20 stopni C. Maceracja trwa 10 dni i towarzyszy jej codzienne przemieszywanie. Bardolino DOC Classico dojrzewa przez 4 miesiące w piwnicach w cementowych kadziach wyłożonych szkłem. Następnie wino dojrzewa w butelkach przez co najmniej 2 miesiące.
Mirosław Mól
Sommelier Delikatesów Alma
Wino to ma wspaniały rubinowoczerwony kolor, intensywne nuty czerwonych owoców (wiśnia i maraska), dopełniane przez pikantne aspekty, silny i przyjemny smak, przechodzący w lekko gorzki posmak. Bardolino DOC Classico to wino z dobrym ciałem.
Kolejne zasługujące na uwagę wino z winogron Rondinella i Corvina Veronese to Valpolicella DOC. Jego winifikacja zaczyna się od stłoczenia odszypułkowanych winogron i umieszczenia ich w stalowych kadziach (odpowiednich do zwiększania kontaktu między skórkami a moszczem). Valpolicella dojrzewa przez 8 miesięcy w kadziach wyłożonych szkłem znajdujących się w podziemnej piwnicy. Następnie leżakuje w butelkach przez co najmniej 3 miesiące. Wino ma głęboki rubinowoczerwony kolor, intensywny zapach śliwek, malin, wiśni i przypraw korzennych.
Lekkie i nowoczesne Pinot Grigio
Rodzina Bertani wytwarza wina tylko z winogron z własnych upraw, a cały proces powstawania wina, od zbiorów po butelkowanie, jest prowadzony przez winnicę. Wszystko po to, aby żadna butelka nie straciła na jakości podczas całego procesu powstawania wina. Lekkie białe wino ze szczepu pinot griggio od lat podbija serca i podniebienia Europejczyków. Pinot grigio Veneto – w apelacji IGT z winnic Bertani fermentuje w kadziach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze. Wino pozostaje w kadzi przez pięć miesięcy, a następnie leżakuje w butelkach przez kolejne trzy. Jeśli trafi na twój stół, pamiętaj, że idealnie podkreśla smak owoców morza, drobiu, serów oraz sałatek. Pinot grigio pachnie owocami pigwy, dojrzałej gruszki i brzoskwini. W ustach pozostawia smak dojrzałych owoców.
Custoza DOC - to kolejne wino bardzo ciekawe i godne polecenia. Powstało z mistrzowskiego połączenia kilku tutejszych szczepów: garganega, trebbiano, cortese i malvasia. To prawdziwa kwintesencja tego co w winie nazywamy świeżością, lekkością.
Doświadczona ręka enologa połączyła wszystkie najlepsze cechy poszczególnych szczepów w wino, które zachwyca harmonią, spójnością stylu. W zapachu na początku wyczuwa się kwiaty, jabłka, brzoskwinie, migdały.
Doświadczona ręka enologa połączyła wszystkie najlepsze cechy poszczególnych szczepów w wino, które zachwyca harmonią, spójnością stylu. W zapachu na początku wyczuwa się kwiaty, jabłka, brzoskwinie, migdały.
Właściciele winnicy Bertani nie muszą przekonywać, że każda butelka wina sygnowana logo rodziny powstała z szacunku do tradycji i doświadczenia. Świadczy o tym zawartość butelek i uznanie krytyków piszących na łamach najsłynniejszych periodyków winiarskich.
Od niedawna klienci i miłośnicy wina w Polsce mogą cieszyć się z dostępności win rodziny Bertani na półkach Delikatesów Alma.