
Rozpocząć dzień od uczty
Chciałem sprawdzić, co wyrzucają Polacy. Wygrzebywaliśmy banany, pomidory, pieczarki, przyprawy
Sklepy wolą wyrzucić jedzenie, bo za przekazanie go np. na rzecz jadłodajni musiałyby zapłacić podatek VAT
Prażymy, zagniatamy, szprycujemy, pieczemy, dekorujemy i… jemy – zapraszamy do mazurka!
JAK OGRANICZYĆ MARNOWANIE JEDZENIA?
Planuj – pomyśl jak naprawdę chcesz spędzić święta. Ułóż jadłospis dopasowany do ilości osób i ich upodobań kulinarnych, policz realne porcje, sporządź listę koniecznych rzeczy i konsekwentnie się jej trzymaj. Uważaj na promocje i nie kupuj impulsywnie tego, co na pewno się nie przyda. Kupuj rozsądnie – tyle, ile w Twoim domu naprawdę będzie potrzeba.
Przetwarzaj – na wszystko, co zostaje po posiłku spójrz jako na pełnowartościowe jedzenie, nie jak na śmieci. Wszystko, co zostanie po świętach, może być punktem wyjścia nowych potraw. Zadbaj również o to, by właściwie przechowywać jedzenie.
Podziel się – jedzenie można też oddać komuś, kto tego naprawdę potrzebuje, w Polsce ponad 2 miliony osób żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, wiele z tych osób decyduje się poprosić o pomoc bezpośrednio, innym pomagają stowarzyszenia i organizacje charytatywne.
Posegreguj – oddziel od siebie odpadki i surowce takie jak szkło (słoiki) i papier (foremki po jajkach), które mogą być poddane recyklingowi.