
- pęczek pietruszki
- 4 pomarańcze
- sok z jednej cytryny
- kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
- łyżka miodu
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolity, zielony płyn. Przelewamy do szklanek. Podajemy najlepiej 30 minut przed śniadaniem.
Przepis z książki "Karolina na detoksie" Biblioteka Gazety Wyborczej
A jak długo trwa takie oczyszczanie? I z czego trzeba wtedy zdecydowanie zrezygnować?
W takim razie jak długo Ty Karolina byłaś na detoksie?
- 1 opakowanie rukoli
- 1 średniej wielkości burak
- 50 g kiełków rzodkiewki lub brokuła
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka czarnuszki
- pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- sól kamienna lub morska
dressing:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oleju z lnianki
Buraka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry grubości około 3 mm (można użyć mandoliny). Plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami oraz solą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 - 25 minut. Plastry powinny być lekko chrupkie, ale nie spalone. Rukolę dokładnie myjemy i osuszamy (najlepiej w maszynce do odwirowywania sałaty lub na ściereczce). Rukolę łączymy z burakiem, kiełkami i dressingiem. Dressing: ocet jabłkowy, miód i musztardę dokładnie mieszamy, wlewamy powoli olej z lnianki, aż do uzyskania emulsji.
Przepis z książki "Karolina na detoksie" Biblioteka Gazety Wyborczej
- 2 marchewki pokrojona w plasterki
- czerwona papryka pokrojona w kostkę
- pietruszka pokrojona w plasterki
- kawałek selera pokrojonego w kostkę
- garstka suszonych, organicznych śliwek (niesiarkowanych)
- pół szklanki zielonych oliwek
- 1/2 cytryny pokrojona w kostkę
sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- szczypta szafranu (jest bardziej aromatyczny i oryginalny w tym daniu) lub 1/3 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 1/3 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
sól do smaku
Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia wyciętych w elipsę (patrz rozdział „Warzywa i owoce”) kładziemy pokrojone warzywa i polewamy sosem (wszystkie składniki sosu mieszamy razem). Zwijamy paczuszkę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Podajemy z surówką.
Przepis z książki "Karolina na detoksie" Biblioteka Gazety Wyborczej
- 3 gruszki/brzoskwinie, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- 2 łyżki oleju kokosowego
krem:
- pół szklanki mleka kokosowego
- czubata łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego (najlepiej w młynku do kawy)
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- świeże lub mrożone maliny do przybrania (opcjonalnie)
- ekstra syrop z agawy lub miód (opcjonalnie)
Gruszki/brzoskwinie kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy olejem kokosowym. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem około 20 minut. W międzyczasie miksujemy siemię lniane z mlekiem kokosowym i syropem z agawy. Pieczone owoce podajemy z kremem i malinami. Polewamy syropem lub miodem (opcjonalnie).
Przepis z książki "Karolina na detoksie" Biblioteka Gazety Wyborczej