NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

BLOGI

  • Alice Waters - matka slow food

    Alice Waters od ponad czterech dekad odpowiada za kulinarną rewolucję, która przetacza się przez światową gastronomię. Swoje życie poświęciła działaniu na rzecz transformacji nawyków żywieniowych Amerykanów i promocji świadomego jedzenia. W 1975 r. w kalifornijskim akademickim miasteczku Berkeley założyła restaurację Chez Panisse, w której podaje proste domowe dania skomponowane z sezonowych składników. We wrześniu będzie gościem nowego odcinka programu CNN International „Culinary Journeys". Każdego roku, latem, w Dzień Bastylii w Chez Panisse odbywa się festiwalu czosnku. To hołd Alice dla jej ulubionego składnika i ukochanej Francji. „Culinary Journeys” towarzyszy Alice podczas przygotowań do festiwalu i odwiedzin u dostawcy czosnku Boba Cannarda, jej wieloletniego przyjaciela.

  • BE FAIR BE VEGAN - te wegańskie bilboardy mają zobaczyć tłumy ludzi każdego dnia.

    Time Squere - jedno z głównych skrzyżowań i ulic handlowych w centrum Manhattanu. To jedna z najczęściej odwiedzanych atrakcji turystycznych Nowego Jorku, przewija się przez nią rocznie 50 mln osób, codziennie około 330 tysięcy. I to właśnie tu - na Time Squere przez 4 tygodnie będzie trwała największa wegańska kampania billbordowa, jaką kiedykolwiek prowadzono.

  • Dobre żarcie ? Tylko na kółkach !

    Żarcie na Kółkach to największa cykliczna impreza food truckowa w Polsce, która przyciąga rzesze fanów lubiących się w dobrym jedzeniu. Wakacyjny pomysł, będący odpowiedzią na tętniące życiem nadwiślańskie miejsca, przerodził się w jeden z największych gastronomicznych eventów w Polsce. Obok takiego wydarzenia nie sposób przejść obojętnie. Zbliżające się dużymi krokami Mistrzostwa Burgerowe przy Stadionie Narodowym zachęciły mnie do poznania twórców tego projektu i zadania kilku pytań, które znacznie przybliżają ideę i historię cyklu "Żarcie na Kółkach". Zapraszam do lektury !

  • Sałatka z wołowiną

    Taką oto sałatkę poznałyśmy na kursie kulinarnym podczas wakacyjnej wyprawy. Łatwa, lekka i bardzo smaczna - w sam raz na lato z kieliszkiem schłodzonego, białego wina?

  • Kulinarny weekend w cieniu NATO.

    Nie będziemy pisać o tym, co jedli uczestnicy szczytu NATO, chociaż temat jedzenia wojskowego pewnie wart zachodu. Może zrobimy to innym razem. Teraz o tym gdzie i kiedy można posmakować czegoś zaskakującego albo swojskiego.

  • Chile, czyli smaki wciąż jeszcze nieznane

    Kulinarne skojarzenia z Chile nie są u większości z nas zbyt bogate. Mówimy Chile i myślimy wina. Wina świetne, ale to tylko wycinek kultury kulinarnej Chile. Ten otwarty na Pacyfik kraj jest tyglem kulturowym, co szczególnie widać w kuchni. Niedawno mogliśmy się przekonać jak bogate są smaki tego odległego kraju.

  • Slow food w arabskim wydaniu

    Moda na slow food jest już wręcz obowiązkowa – produkty te jednak w Europie wciąż są bardzo drogie, a fani owego trendu najczęściej starają się we własnej kuchni stworzyć jak najbardziej naturalne i ekologiczne posiłki. W Egipcie slow food nie stanowi najmniejszego problemu...