NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

  • Łukasz Karmowski w swojej gorzelni w Radziczu produkuje destylat na wódkę rzemieślniczą
    Tym produktem rzadko chwalimy się na świecie. Rzemieślnik z Radzicza tworzy światowe standardy

    Odkąd wódka stworzona z destylatu z rodzinnej, rzemieślniczej gorzelni w Radziczu trafiła do sklepów w całej Polsce, jej szef, Łukasz Karmowski, nie kryje dumy. – Polskie gorzelnictwo nareszcie wychodzi z cienia – przekonuje i nie ma tu na myśli jedynie sukcesu ekonomicznego. Najmłodszy z klanu gorzelników postanowił bowiem przekonać nas, że wódkę można smakować.

  • Sukienka to praca zespołowa - nad wykonaniem dowolnego elementu kolekcji pracuje co najmniej kilku różnych specjalistów
    Ile osób projektowało twoją bluzkę? Strzelaj, nie będziesz nawet blisko. Sprawdziliśmy, jak robi się dzisiejszą modę

    Popatrz na swój strój. To może być t-shirt w kaczuszki, elegancka koszula czy sukienka zaprojektowana zgodnie z najnowszymi trendami - nie ma znaczenia, bo pod warunkiem, że zdjęliście je z wieszaka ulubionej sieciówki, odpowiedź na następujące za chwilę pytanie, będzie zbliżona. Ile osób pracowało nad tym projektem? Podpowiedź: więcej niż jedna.

  • W sieci jesteśmy dzisiaj non-stop. Główne zagrożenie? Tracimy świadomość, co jest prawdą, a co "fejkiem"
    W sieci funkcjonujemy jedną piątą doby, ale wciąż oddzielamy real od wirtualu. Oto dlaczego nabieramy się na fake news

    Tina Turner umarła, ale tylko w Polsce. Z kolei aktor Maciej Musiał, prawdopodobnie nie liczy już doniesień o swojej śmierci, jakie pojawiają się w mediach społecznościowych - zgon na fejsie zalicza średnio raz w miesiącu. Brzmi zabawnie? Być może, do momentu w którym uświadomimy sobie, że producentami i konsumentami podobnych fake newsów nie są tylko naiwne podlotki. Pamiętacie, jak Tina Turner umarła, ale tylko w Polsce?

  • Budujemy miasta i staramy się to robić jak najlepiej - prezes Dom Development o trudnych relacjach sąsiedzkich

    Place budowy nowych osiedli często przypominają place bitwy - i to nie tylko jeśli chodzi o typowe elementy krajobrazu takie jak wydrążone koparkami okopy czy zasieki fundamentów ze zbrojonego betonu. Zaciekłością spory na linii deweloper-lokalna społeczność dorównują największymi historycznym bitwom. O ich genezie oraz możliwych strategiach rozjemczych rozmawiamy z prezesem Dom Development - Jarosławem Szanajcą.

  • W cateringu dietetycznym wszystkie składniki muszą być precyzyjnie odważone, bo klienci są w tej kwestii niezwykle wymagający - twierdzi Michał Alster
    “Klienci ważą nasze pudełka. I przysyłają zdjęcia”. Twórca KIK Fit szczerze o kulisach cateringu dietetycznego

    Moda na diety pudełkowe powoli przestaje być modą i staje się tak oczywistym sposobem na przestrzeganie zasad zdrowego żywienia, jak oczywistym jest zamawianie pizzy przez telefon w przypadku łamania wcześniej wspomnianych. O ile jednak jedynym kryterium, jakie stawiamy dostawcom fast foodu jest w gruncie rzeczy smak, to wobec producentów “pudełek” bywamy bezlitośnie wymagający: ma być i smacznie, i zdrowo, i dietetycznie.

  • Takich Bieszczadów nie znasz. Polski serial znowu zaczaruje niezwykłymi plenerami

    W tym roku w Bieszczadach nikt nie zarobił na turystach - konkretnie w roku 2011, bo z niego pochodzi artykułu, opublikowanego na jednym z regionalnych portali. “Rekordowy sezon turystyczny na Podkarpaciu” - to już materiału z tegorocznego lipca. I choć natężenie ruchu turystycznego to...

  • Mateusz Zbiegaj pokonuje nawet pół miliona kilometrów rocznie
    Praca, w której trzeba lubić ludzi, podróże i chodzić w spódnicy. On twierdzi, że jest najlepsza na świecie

    Umawiamy się na ósmą rano, bo próba wpisania się w grafik Mateusza Zbiegaja jest jak układanie kostki Rubika przez trzylatka. Kolejny wolny termin - może za tydzień, jeśli uda mu się znaleźć chwilę pomiędzy warsztatami. Może być ciężko, więc godzę się na tę nieludzką – jak mi się przynajmniej wydawało – godzinę. Kiedy docieram do warszawskiej Ćmy, jednej z niewielu otwartych o tej porze restauracji, Mateusz już na mnie czeka.

  • Nie masz samochodu - ciesz się. Dzisiaj, bardziej niż kiedykolwiek, liczy się być niż mieć.
    Dziś dzień bez samochodu. Oto dlaczego powinieneś się cieszyć, że go nie masz

    Ruszyło mnie, kiedy rano wypinałam nextbike’a ze stacji. Nie żebym każdego poranka przed pracą zastanawiała się nad sensem życia, ale nawet człowiek, który od dawna nie jest zbuntowaną nastolatką i który już jakiś czas temu zdemontował plakat z Erichem Frommem z nad łóżka, myśli czasem: “To w końcu lepiej mieć, czy lepiej być?”. Dzisiaj ten egzystencjalny dylemat stał się kwestią natury pragmatycznej: być jest nie tylko lepiej - być jest wygodniej. Jeden z dowodów na poparcie tej tezy oznajmił wtedy piknięciem, że jest gotowy do porannej jazdy.

  • Dieta pudełkowa to fanaberia? Sceptyczka sprawdza
    Jeśli wszyscy twoi znajomi jadą na pudełkach, a ty tylko się z nich śmiejesz - przeczytaj ten tekst

    Gdyby przedstawiciele cateringu dietetycznego KIK Fit wiedzieli, kto będzie przez tydzień testował ich pudełka, pewnie wstrzymaliby się z wysyłką. Przyznaję, do pomysłu przekazania odpowiedzialność za codzienne odżywianie w obce ręce z zasady odnosiłam się sceptycznie. Zdarzyło mi się posłać kilka litościwych uśmiechów w stronę “pudełkowych” koleżanek, które w porze obiadu odpakowywały swoje żelazne racje. Pewnie raz czy dwa rzuciłam znad kanapki średnio śmieszne pytanie o wartość kaloryczną pojedynczego ziarenka ryżu. Mogłam też stwierdzić, że “ten cały catering” to zwykła fanaberia (choć jest szansa, że ujęłam to nieco inaczej). W każdym razie, fanką nie byłam, hipokrytką - owszem, bo oczywiście nie zjadłam w swoim życiu ani jednego pudełkowego posiłku.

  • Urządzanie to zadanie trudne, ale wykonalne - stosując odpowiednie zasady, poradzi sobie każdy
    Boisz się remontu kuchni jak ognia? Dekoratorka zdradza, na co szczególnie zwrócić uwagę i jak uniknąć wpadek

    Remont kuchni to wyzwanie, które potrafi rozłożyć na łopatki nie tylko tych, którzy na dźwięk słów “aranżacja wnętrz” załamują bezsilnie ręce, ale nawet długoletnich prenumeratorów pism wnętrzarskich i kolekcjonerów albumów o designie. W kuchennym wystroju wnętrz margines błędu jest niewielki - dosłownie, biorąc pod uwagę, że meble kupujemy na wymiar. Nie bez znaczenia jest również fakt, że przestawienie lodówki czy zlewu w przeciwległy kąt pomieszczenia jest odrobinę bardziej problematyczne, niż przesunięcie kanapy.