
Perspektywa majówki zobowiązuje. Jednych do kupna podwawelskiej, innych - do spędzenia czasu z rodziną. Trzecia grupa marzy o tym, żeby moment, kiedy nie trzeba być pod krawatem - przekuć w aktywny relaks. I tej grupy nie trzeba przekonywać, że to dobry pomysł. Nieprzekonanym, polecam przeczytać ten artykuł. Nie będzie w nim informacji na temat kaloryczności piwa i kiełbasy, ani naukowych wywodów na temat zdrowego życia. Znajdziecie za to porady trenerki i dietetyka, jak efektywnie spędzić wolne chwile, żeby poczuć się lekko i dobrze.
Dlatego o ruch na początek maja, zapytałam menedżerkę i trenerkę z Everybody Fitness Club Urszulę Baranowską.
Najbardziej polecam najprostszą formę, czyli spacery w formie marszu. Po zimie trzeba się dotlenić, doładować baterie i zrzucić tony ubrań. Czyli zrobić trening wprowadzający. Poprzez szybki marsz z wykorzystaniem naturalnego podłoża i przeszkód takich jak schody, ławki w parku, itp. Podczas marszu staraj się dobrze oddychać (głęboki wdech nosem i wydech ustami, aby dotlenić cały organizm).
Co robić kiedy leje deszcz, siłownia jest zamknięta na cztery spusty, a chcemy poćwiczyć? Czy może nam pani zdradzić przepis na trening w domu?
Włącz ulubioną muzykę i albo daj się jej ponieść, albo wybierz bardziej sprecyzowany szybki trening na środku pokoju.
Jak długo i jak często powinniśmy ćwiczyć w tygodniu, żeby zobaczyć jakiekolwiek efekty treningu?
Czy mogłaby nam pani nam zdradzić przepis na zdrowy posiłek a la trenerka fitness?
Według mnie najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które może mieć wpływ na cały nasz dzień. Lekkie, ale wartościowe to podstawa. Polecam owsiankę na wodzie, z dodatkiem kilku rodzynek, orzechów i migdałów. Daje energię na kolejne godziny, a nie obciąża żołądka. Inna opcja, to pożywny koktajl z jogurtu naturalnego, połówki banana i 1/2 kiwi z dodatkiem kilku pestek dyni. Składniki należy zmiksować i pić schłodzony.
Składniki:
4 banany
główka sałaty
litr mleka sojowego
2 garści szpinaku
sok ananasowy lub świeży ananas
paczka daktyli bez pestek namoczonych na noc w wodzie.
Całość zmiksować.
Składniki:
łyżeczka masła lub oleju
pół małej posiekanej cebuli
2 małe posiekane ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
10 kulek czarnego pieprzu zmiażdżonych w moździerzu
200 ml szklanki bulionu lub wody
1 listek laurowy
400 g pokrzywy
200 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki soku z cytryny
sól morska
Przygotowanie:
Na łyżeczce masła lub oleju podsmażamy przez 2 minuty cebulę. Dodajemy czosnek, kmin, kolendrę, pieprz i listek. Smażymy minutę, po czym zalewamy gorącym bulionem lub wodą i gotujemy 20 minut. Dodajemy posiekaną pokrzywę i gotujemy 5-10 minut, aż lekko zmięknie. Wlewamy mleko, podgrzewamy i miksujemy. Zestawiamy całość z ognia i doprawiamy sokiem cytrynowym i solą.
Składniki:
makaron penne orkiszowy
Przygotowanie:
Podajemy zmiksowaną zupę (przepis jak wyżej) jako sos do makaronu.
Składniki:
ryż brązowy
brokuły
1 cebula
sos sezamowy
groszek zielony np. ze słoiczka lub fasolka szparagowa
kukurydza (świeża lub też ze słoiczka)
Przygotowanie: ryż ugotuj według upodobań (15-20 minut), a warzywa lekko zblanszuj na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub oliwy. Dopraw według uznania.
Składniki:
2 awokado
syrop z agawy (kilka kropli do smaku )
kilka łyżek mleka kokosowego
kilka łyżek wiórków kokosowych
Całość zmiksować .
