"Hindus" bez obciachu

Materiały od [url=http://www.babuji.com.au/] Babu Ji [/url]
Materiały od Babu Ji
Jest tylko jedna rzecz, którą tak naprawdę lubię w hinduskich restauracjach. Smaki. Jeżeli chodzi o zapachy, bywa różnie, wnętrza najczęściej po prostu źle. Dlaczego te ściany są zawsze pomalowane na taki ciemny kolor? Bakłażanowy fiolet, jakaś głęboka czerwień, lub ognista pomarańcz... Do tego orientalne meble z ciemnego drewna. Wszystko wycięte jak z szablonu. Często, niestety, także menu.


Wnętrze australijskiej Babu Ji powinno być inspiracją dla wszystkich tych, którzy planują otworzyć orientalne miejsce i nie podoba im się przaśny klimacik konkurencji. To już trzecia restauracja założone przez Jessi i Jennifer Singh, druga specjalizująca się w nowoczesnej kuchni hinduskiej. W pierwszej, Horn Please panuje bardzo podobny estetycznie klimat. Białe ściany są w obu miejscach udekorowane hasłami zapisanymi w sanskrycie, oraz pięknymi zdjęciami Hindusów.



Całość jest przestrzenna, to kompletne przeciwieństwo na siłę przytulnych, indyjskich restauracji. Tutaj dekoracje są wyraźne, ale unowocześnione. Zdjęcia nie są oprawione w ciężkie, złote ramy, sufitów nie zdobią zdobne kandelabry i ciężkie aksamity. Złotą farbę owszem, wykorzystano, ale w bardzo subtelny, zupełnie nienarzucający się sposób.



Ścianę nad barem pomalowano w złote trójkąty, także blat jest ozdobiony przecieraną, złotą farbą. Kolor jest też wykorzystany na framugach drzwi, pomiędzy pomieszczeniami. Działa tutaj troszkę tak, jak powakacyjne refleksy na włosach. Dodaje blasku.

Czasem wyświetlane są bollywoodzkie filmy. Do menu właściciele podeszli podobnie, jak do wnętrz. Chcieli oddać i uchwycić to, co najlepsze w swojej narodowej kuchni, jednocześnie jednak nie zalewając wszystkiego ciężkim sosem i nieciekawej konsystencji. Można zjeść tutaj tradycyjne dania w nowoczesnym wydaniu. Na zdjęciach wyglądają naprawdę ciekawie. Moje australijskie "must see" właśnie powiększyło się o kolejne miejsca.


Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
INN:Poland 0 0Nigdy nie ma tyle czasu, ile trzeba? Oto, co trzeba zrobić, żeby wyrabiać się z zadaniami w pracy
0 0Monstrum – to jest największy Starbucks na świecie, do tego w jednym z najbardziej polskich miast
WYWIAD 0 0Wyślij kartkę do 5-letniej Natalki! Mama przekłada święta i prosi internet o pomoc
0 0Mamy najgorszych szefów w Europie. To, co fundują rodzicom, woła o pomstę do nieba
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Te nieszczęsne mapy są w każdym odcinku. "Iwan Groźny z Treblinki" to i tak świetny serial
DADHERO.PL 0 0Co się dzieje, gdy wrzucasz do sieci zdjęcia swoich dzieci? Zanim to zrobisz, przeczytaj ten tekst
O TYM SIĘ MÓWI 0 0"Czekamy na zarzuty". Księgowy, emerytka, gospodyni – to oni tworzą Lotne Brygady Opozycji
0 0Dwóch podejrzanych o terroryzm w rękach ABW. Wzorem dla nich był Breivik
Actina Pact 0 0Dzisiaj tworzą zaplecze polskiego e-sportu. Wcześniej Actina celowała w nieco inny target
POLECAMY 0 0"Watchmen" to telewizyjne wydarzenie na miarę "Czarnobyla". Ale serial HBO wkurzył Amerykę
0 0"Skończyła się władza totalna". Senacka większość anty-PiS potwierdzona
0 0Koszmarny sen PiS w Senacie trwa. Wicemarszałkiem wybrano Michała Kamińskiego
0 0Wiemy, ile Polacy zamierzają wydać na tegoroczne Święta. To mało czy dużo?
0 07-latek zostawił na zajezdni ważny list. Zainteresował się tym wiceprezydent Poznania
POLECAMY 0 0Polacy sprzątają Himalaje. Andrzej Bargiel wziął worki i poszedł na lodowiec. "Ilość śmieci szokuje"
0 0Jak zaplanować urlop w święta? W prosty sposób można dostać kilkanaście dni wolnego