Przyczyn powstawania cellulitu można wymienić co najmniej kilkanaście. Winny jest niezdrowy styl życia (dieta, brak ruchu, zaniedbanie), a także geny. Na szczęście nie wszystko da się zrzucić na chromosomy i część odpowiedzialności możemy wziąć na swoje barki, a raczej pośladki. Z cellulitem warto walczyć nie sezonowo, ale przez cały rok. Poprosiłam dwie ekspertki o komentarz, co może uratować skórę przed cellulitem.
SPOSÓB NA GŁADKIE, JĘDRNE CIAŁO
- Najważniejsza jest profilaktyka! Po pierwsze,
trzeba dużo pić (wody i płynów bezcukrowych, np. herbat owocowych, zielonych, ziołowych). Po drugie,
jeść warzywa, liście, kiełki, owoce (umiarkowanie), chude mięso i nabiał, chude i tłuste ryby, zboża (pełne ziarno!), ważne są też roślinne tłuszcze - pestki, orzechy, oleje roślinne np. oliwa. Po trzecie,
należy jeść regularnie, raczej małe porcje 5-6 razy dziennie. I po czwarte -
koniecznie być aktywnym (nie trzeba wyciskać siódmych potów codziennie na siłowni, ale warto się ruszać, bo siedzenie cały dzień sprzyja pomarańczowej skórce) - radzi dietetyk Agata Lewandowska z
Dietosfery.