Reklama.
Zapach i smak polskich truskawek jest po prostu niepowtarzalny... Ale truskawki, oprócz tego, że pyszne, są też świetną porcją witamin i minerałów. Co można z nich przyrządzić oprócz znanego nam wszystkim koktajlu z jogurtem lub kefirem - opowiadają autorzy bestsellera z Empiku, książki "Karolina na detoksie", Karolina i Maciej Szaciłło.
- 500 g truskawek
- 1/2 litra 100% soku jabłkowego bez cukru (najlepiej tłoczony, lekko pasteryzowany, a nie z koncentratu sprzedawany w 5 l kartonach z kranikiem; można samemu wycisnąć w sokowirówce sok ze słodkich jabłek)
- 1 łyżeczka agaru
Sok jabłkowy gotujemy z połową truskawek i agarem przez około 10 minut. Przecedzamy. Zalewamy truskawki ułożone w szklankach lub pucharkach. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aż galaretka stężeje.
SPÓD:
- 200 g pestek słonecznika
- 200 g rodzynek
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 300 g trzykrotnie mielonego twarogu
- około 3 łyżek słodu jęczmiennego/ryżowego lub syropu z agawy
- skórka otarta z połowy cytryny
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
GALARETKA:
- 150 g truskawek pokrojonych w plasterki
- 250 ml soku jabłkowego (100%, bez dodatku cukru)
- łyżeczka agaru
Pestki słonecznika mielemy w robocie kuchennym na drobny granulat. Dodajemy rodzynki oraz sól i mielemy do uzyskania kleistej kruszonki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy kruszonką. Masa: ser mieszamy ze słodem i skórką z cytryny. Ze śmietanki ubijamy bitą śmietanę, którą delikatnie mieszamy z masą twarogową. Powstały krem wykładamy na spód i wygładzamy.
Galaretka: Sok jabłkowy zagotowujemy z agarem, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy około 8 minut. W międzyczasie truskawki układamy na masie twarogowej. Odrobinę galaretki wylewamy na zimną, metalową powierzchnię, aby sprawdzić czy zastyga. Gotową galaretkę delikatnie (łyżką) wylewamy na wierzch ciasta – na początku tworzymy cienką warstwę i czekamy aż zastygnie (agar tężeje w kilka minut). Później wylewamy resztę.
Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc), aby warstwy związały się ze sobą umożliwiając lepsze krojenie.
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 - 3 laski cynamonu
- 3 goździki
- czubata łyżeczka czarnej gorczycy
- czubata łyżeczka startego, świeżego imbiru
- 1/2 - 1 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 500 g truskawek
- 5 łyżek syropu z agawy/słodu jęczmiennego lub 3 łyżki cukru trzcinowego
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej kokosowy i podsmażamy laski cynamonu oraz goździki. Po chwili dodajemy czarną gorczycę i smażymy ją aż zacznie strzelać. Dodajemy resztę składników. Całość dusimy (bez pokrywki) na małym gazie około 20 minut delikatnie mieszając tak aby truskawki nie rozpadły się za bardzo.
Chutney dobrze komponuje się z serem Camambert, jest dobrym dodatkiem do truskawkowego winegret lub wrapów czy kanapek.
Więcej:
Dieta