
Diety beztłuszczowe, odtłuszczone mleko, nagonka na masło, uświadczyły większość osób w przekonaniu, że tłuszcz – to zło. Dziś pokażemy go z nieco innej strony i spojrzymy nań bardziej życzliwym okiem. Bo tłuszcze, to produkty niezbędne w zdrowej, zbilansowanej diecie. Tylko trzeba sięgnąć po te właściwe.
Anna Gromyko: Tłuszcze mają najgorszy PR ze wszystkich innych składników odżywczych. Dawno już udowodniono, że nie każdy jest szkodliwy, ale większość z nas nadal widzi w nich dodatkowe centymetry na biodrach i wylewające się boczki znad spodni. Tymczasem tłuszcz jest potrzebny! Usprawnia myślenie, chroni przed chorobami, a nawet leczy serce. Co więcej, odżywia mózg.
Tak. Żadne z produktów spożywczych, nie mogą tak pomóc, bądź tak zaszkodzić rozwojowi mózgu. Skład chemiczny tłuszczy, wywiera znaczący wpływ na ilość dendrytów i synaps, a to właśnie od nich zależy inteligencja, koncentracja uwagi i samopoczucie.
Najbardziej wartościowe są tłuszcze nienasycone – wzmacniają odporność i wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Doktor Antonio Capuroso z Uniwersytetu w Bari, wykazał, że spożywanie oliwy i innych produktów bogatych w nienasycone tłuszcze, zapobiega związanej z wiekiem utracie pamięci i zdolności poznawczych. Poza tym tłuszcze są nośnikiem witamin A, D, E, K. To dzięki nim mamy piękną cerę i błyszczące zdrowe oczy, wyglądamy młodziej.Dobre tłuszcze znajdziemy w: rybach morskich, owocach morza, oleju rybnym, oliwie, oleju rzepakowym, orzechach, awokado, oleju lnianym, siemieniu lnianym.
Jak najbardziej. Zawierają także fitosterole, wspomagające walkę ze „złym” cholesterolem, witaminę E, zwaną witaminą piękności i młodości, a także witaminy z grupy B oraz minerały: cynk i magnez, których korzystnie wpływają na pracę serca oraz układu nerwowego.
Jedno i drugie. Oliwa z oliwek ma właściwości lecznicze i przeciwzapalne, wspaniale reguluje przemianę materii, przyspiesza trawienie, wspomaga pracę wątroby i trzustki, ma dużą ilość antyoksydantów (ale warunek jest taki by była to oliwa dobra jakościowo, extra virgin zawiera ponadto olbrzymią ilość mikroelementów i fitozwiązków). Możemy stosować czystą oliwę z oliwek lub połączenie 75 ml oleju rzepakowego z 100 ml oliwy z oliwek, ale po zmieszaniu powinniśmy przechowywać ją w szczelnym pojemniku w lodówce.
Tak i co najważniejsze, wpływamy zbawiennie na mózg, mianowicie spowalniamy proces jego starzenia się! Chronimy też mózgowe naczynia krwionośne i tkankę mózgową przed procesem zapalnym. A ten jest głównym winowajcą udarów, a nawet choroby Alzheimera. Jedząc tłuste ryby dostarczamy EPA i DHA, dwóch najbardziej korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Są odpowiedzialne za zdolność uczenia się, koncentracji i zwiększają możliwość zapamiętywania.
Co może spowodować dieta uboga w tłuszcze?
Zdaniem wielu specjalistów brak tłuszczy w posiłkach jest bardziej zabójczy niż ich nadmiar. Brak tłuszczy to:
- metabolizm zostaje spowolniony;
- zastój w spadku wagi;
- niedobór hormonów
- brzydka sucha i ziemista cera
- przybieranie na wadze;
- niedobór witamin (tych rozpuszczalnych w tłuszczach);
- utrata masy mięśniowej
Wiele badań wskazuje również, że brak tłuszczu w diecie skutkuje napadami głodu i 'zachciankami' (zwłaszcza powiązanymi z cukrem).
- skłonności depresyjne
-problemy z miesiączkowaniem
- zahamowanie wzrostu i spadek przyrostu masy,
- stany zapalne skóry, pogorszenie gojenia się ran,
- wypadanie włosów,
-zwiększona wrażliwość na alergeny,
- odporności organizmu – zakażenia bakteryjne, wirusowe (przeziębienie, grypa),
-spadek napięcia mięśnia sercowego (mniejsza siła skurczu, słabe krążenie krwi, obrzęki), kruche naczynia krwionośne.
