Upał doskwiera, a Ty zamiast szklanki mineralnej, czy zimnej butelki chmielowego trunku masz ochotę na koktajl, który obok orzeźwienia dostarczy Ci sporej dawki witamin? Jest na to metoda – przedstawiamy 3 subiektywne i sprawdzone propozycje na to, jaki koktajl pić latem.
Panie i Panowie – grillowanie w ogródku nie musi się wiązać z postawionym obok schłodzonym piwem, a imprezy typu garden party, czy wylegiwanie na trawnikach lub w parkach zieleni nie muszą iść w parze z popijaniem schłodzonej coca – coli. Zaskocz siebie i najbliższych swoim pomysłem na domowy koktajl.
1. Owocowy mix na lato
Potrzebujesz około 30 dag arbuza, 10 dag jagód, 10 dag kiwi (1 sztuka), 10 dag bananów (1 średni) oraz 1 łyżkę miodu. Arbuza kroisz na kawałki i oczyszczasz z pestek. Następnie jagody obierasz z liści, opłukujesz i osuszasz. Podobnie z kiwi, które obierasz ze skórki, opłukujesz i kroisz w kostkę. Musisz też obrać ze skórki banana i pokroić go w plasterki. Przełóż do miski arbuza, jagody, kiwi i banana. Dodaj miód i razem zmiksuj blenderem. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podaj na stół. Można podawać z kostkami lodu. Podane składniki wystarczą na 3 szklanki po 200 ml koktajlu.
2. Pomarańczowe smoothie z kiwi
Ten koktajl przygotujesz szybko, a co najważniejsze jest bardzo smaczny. Nie musisz też kupować wielu składników. Wystarczą Ci 50 dag pomarańczy (3 sztuki), 30 dag kiwi (3 sztuki) i 2 łyżeczki miodu. Pomarańcze musisz umyć, osuszyć, przekroić na połowę i wycisnąć z nich sok. Kiwi obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Do wysokiego naczynia przelać sok z pomarańczy. Dodać kiwi i miód. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowe smoothie rozlać do szklanek. Z podanych składników wyjdą około 2 szklanki po 200 ml smoothie.
3. Trójkolorowy koktajl owocowy
Potrzebujesz 20 dag banana (1 duży), 20 dag kiwi (2 sztuki) oraz 20 dag truskawek. Na początek należy banana obrać ze skórki, pokroić w dużą kostkę i zmiksować blenderem. Bananową masę rozlać do dwóch wysokich szklanek. Kiwi obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem. Zieloną masę wylać na jasną – bananową. Truskawki obrać z szypułek, opłukać, przekroić na pół i zmiksować blenderem. Czerwoną masę wyłożyć na zieloną (masy najlepiej wykładać łyżką, aby kolory się mieszały). Na górze zrobić kleks z jogurtu naturalnego i posypać gorzką czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Koktajl wygląda apetycznie i jeszcze lepiej smakuje.