Food Film Fest
Food Film Fest Fot. Materiały prasowe

Trzynaście, specjalnie na tę okazję wyselekcjonowanych filmów. Każdy z nich to rarytas, natomiast razem tworzą prawdziwą, kinową ucztę. Znamy już program Kuchnia+ Food Film Fest - jedynej tego typu imprezy w naszym kraju.

REKLAMA
Menu
Odbywający się w dniach 21-23 listopada przegląd zawita w tym roku po raz pierwszy aż do pięciu miast. Stołować się będziemy w modnych miejscach Warszawy, Poznania, Gdańska, Wrocławia i Krakowa. O tym, że głodnych wrażeń jest w Polsce naprawdę sporo niech świadczy fakt, że w zeszłorocznej edycji wzięło udział sześć tysięcy ludzi!
Co nas czeka w tym roku? Program składa się z ośmiu pokazów, podczas których zostanie wyświetlone wspomniane już przeze mnie trzynaście filmów. Tradycyjnie, każdy dzień festiwalu poświęcony jest innej tematyce.
logo
Food Film Fest Fot. Materiały prasowe
21 listopada
W sekcji “Społeczeństwo” zobaczymy takie filmy, jak choćby “Zdrowy jak jogurt?”, w którym poznajemy kulisy powstawania tego produktu. Zaraz po nim będzie można zobaczyć dokument „Ziarno niezgody”, który przedstawi nieznaną wojnę, którą wielkie firmy toczą z rolnikami o...ziarno. Natomiast „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?” uzmysłowi widzom, że w kulinariach liczy się nie tylko to, co jest na talerzu, ale też skąd to jedzenie się wzięło i kto je przygotował.
Sobota, 22 listopada
To sekcja „Kultura kulinarna”. Na ten dzień Kuchnia+ przygotowała pięć tytułów. „Dashi - esencja Japonii” o zwodniczo prostym bulionie. Najwięksi mistrzowie podkreślają, że dashi nie jest wytworem ludzkich rąk – jest wręcz esencją japońskiej natury. Film uzupełni dokument „Shoyu i sekrety japońskiej kuchni”.
logo
"Zdrowy jak jogurt?" Fot. Materiały prasowe
W „Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” twórcy filmu, przemierzając tytułową wyspę zatrzymują się w siedmiu miejscach, w tym w restauracji jednego z najwyższych drapaczy chmur na świecie, a także na zdumiewającym nocnym życiu. Zobaczymy także film „Cook It Raw 2013 – Charleston” czy dokument „Na tropach generała Tso”. Kurczak generała Tso to jedno z najbardziej popularnych dań chińskich restauracji w Stanach Zjednoczonych. Jednak w samych Chinach mało, kto o nim słyszał. Reżyser Ian Cheney postanowił dowiedzieć się, co stoi za amerykańskim sukcesem tej potrawy.
logo
„Gotowane i surowe - kulinarna podróż po Tajwanie” Fot. Materiały prasowe
23 listopada, „Smakosze”.
Film „Kawior – czarne złoto”, w którym kamery ukażą ludzi, którzy kawior zmienili nie tylko w biznes, ale też styl życia. Natomiast „Kobiety i szampan” przybliży sylwetki sześciu kobiet związanych z produkcją tytułowego alkoholu. Będzie można się przekonać. „Kaiseki - menu Koyamy” otworzy przed widzami świat japońskiego mistrza kuchni Hirohisy Koyamy. W filmie „El Celler de Can Roca - za kulisami najlepszej restauracji świata” będzie można poznać sekrety jednej z najbardziej cenionych restauracji na Ziemi. Przegląd zamknie perełka w postaci dokumentu „Uczta”.
logo
„Kawior – czarne złoto” Fot. Materiały prasowe
Warto wspomnieć, że festiwal organizuje kanał “Kuchni+”, który do organizacji tego wydarzenia naprawdę się przykłada, nie tylko pod kątem doboru filmów, ale także przy imprezach przeglądowi towarzyszących. Niech o dobrym przygotowaniu świadczy fakt, że z roku na rok fanów kulinarnych filmów oraz samego festiwalu jest coraz więcej. I warto się na niego po prostu wybrać, aby poznać smak dobrego dokumentu. Więcej na stronie oficjalnej wydarzenia.
Chcesz więcej stylu? Polub nas na facebooku!