
W miejscu, gdzie tętni biznesowe życie Warszawy, w bezpośrednim sąsiedztwie biurowców przy Rondzie ONZ i nowej stacji metra, mieści się Restauracja 99. To tu zjesz najprawdopodobniej najlepszą ośmiornicę w Warszawie. I nie tylko.
REKLAMA
Kuchnia
Dobrych rzeczy szukaj pod adresem Al. Jana Pawła II 23. Właśnie tu, od prawie dwóch dekad, karmi swoich gości kuchnia Restauracji 99. Spróbujesz w niej zarówno kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Także najnowsza odsłona karty to nie tylko lubiane klasyki, ale też zaskakujące niespodzianki.
Dobrych rzeczy szukaj pod adresem Al. Jana Pawła II 23. Właśnie tu, od prawie dwóch dekad, karmi swoich gości kuchnia Restauracji 99. Spróbujesz w niej zarówno kuchni polskiej, jak i międzynarodowej. Także najnowsza odsłona karty to nie tylko lubiane klasyki, ale też zaskakujące niespodzianki.
Kto szuka swojego ulubionego miejsca między Wolą a Śródmieściem, powinien spróbować właśnie smaków z „Dziewiątek”. Miłośników egzotyki oczaruje tatar z tuńczyka w kolendrze lub krewetki argentyńskie ze szpinakiem oraz jaśminowym ryżem. Świetną propozycją dla zwolenników klasyki jest pierś kaczki sous-vide z jabłkami, serwowana nietypowo, bo w towarzystwie kopytek z buraków. To kwintesencja tutejszej kuchni – fuzja tradycji i nowoczesności.
Szef kuchni zdradził nam, że taka właśnie jest nowa karta Restauracji 99 – pełna inspiracji regionalnymi smakami. Znalazło się też miejsce dla najnowszych kulinarnych trendów. Niekwestionowaną gwiazdą menu jest na przykład ośmiornica.
Ośmiornica nie tylko dla początkujących
To właśnie ośmiornica jest jednym z powodów, dla których goście Restauracji 99 tak chętnie tu wracają. W karcie znajduje się od dobrych trzech lat i nieprzerwanie cieszy się uznaniem warszawiaków. Choć podawana była już w najróżniejszych odsłonach i aromatach, od orientalnych po cytrusowe, to nie zmienia się jedno – sposób jej przygotowania. Sekret kruchości ośmiornicy z „Dziewiątek” zdradza nam szef kuchni Arkadiusz Janczarek:
To właśnie ośmiornica jest jednym z powodów, dla których goście Restauracji 99 tak chętnie tu wracają. W karcie znajduje się od dobrych trzech lat i nieprzerwanie cieszy się uznaniem warszawiaków. Choć podawana była już w najróżniejszych odsłonach i aromatach, od orientalnych po cytrusowe, to nie zmienia się jedno – sposób jej przygotowania. Sekret kruchości ośmiornicy z „Dziewiątek” zdradza nam szef kuchni Arkadiusz Janczarek:
Goście wracają do nas na ośmiornicę ponieważ robimy ją inaczej niż większość restauracji. I w tym chyba tkwi cały jej sukces. Ośmiornica ma to do siebie, że gdy jest świeża i zostanie ugotowana, staje się gumowata. Żeby wydobyć naprawdę pełny smak, trzeba ją zmrozić. Kryształki zamarzniętej wody powodują, że zmienia się struktura mięsa, dzięki czemu ośmiornica staje się bardziej krucha i delikatna.
Obecnie ośmiornica serwowana jest z czarnym prażonym makaronem, w towarzystwie musu z warzyw. Każdy kęs przywodzi na myśl skąpane w słońcu śródziemnomorskie plaże i nieśpieszne popołudnia przy lampce pysznego wina. Orzeźwiający smak oczaruje zarówno wielbicieli owoców morza, jak i tych, którzy zaczynają swoją z nimi przygodę.
Twoje miejsce w sercu Warszawy
Restauracja 99 to miejsce, które polecamy wszystkim tym, którzy szukają wyjątkowego lokalu w sercu Warszawy. Piękne wnętrze to świetne tło zarówno dla uroczystego obiadu, jak i romantycznej randki. Dbałość o detale widać na każdym kroku – od nietuzinkowego wystroju z nutą retro, po obsługę, będącą prawdziwą dumą restauracji.
Restauracja 99 to miejsce, które polecamy wszystkim tym, którzy szukają wyjątkowego lokalu w sercu Warszawy. Piękne wnętrze to świetne tło zarówno dla uroczystego obiadu, jak i romantycznej randki. Dbałość o detale widać na każdym kroku – od nietuzinkowego wystroju z nutą retro, po obsługę, będącą prawdziwą dumą restauracji.
W „Dziewiątkach” nie ma ludzi przypadkowych, restaurację tworzą profesjonaliści z bogatym doświadczeniem. Niektórzy z nich już od ponad dekady dbają o zadowolenie gości.
Przyjemnie pojawić się tu nie tylko w ciągu dnia, ale także wieczorem. Szczególnie wtedy, gdy ma być tym “wyjątkowym”.
Przypominamy o naszym cyklu oraz adresach. Pod tym linkiem znajdziecie wszystkie Dobre Miejsca, które poleca dział Styl.Natemat.pl. Jeżeli zaś chcecie pochwalić się Dobrym Miejscem, zapraszamy do kontaktu. Mail to: Tomasz.golonko@natemat.pl
