
Nadmorski restaurator przekonał się, że nie do wszystkich tradycji warto wracać. Właśnie wycofał się z pomysłu przygotowywania potraw z foczego mięsa, które chciał pokazywać na degustacjach i warsztatach. Internauci byli jednak dla niego bezlitośni.
REKLAMA
– W czasach gdy foki licznie występowały w naszej części Bałtyku, to był surowiec często pozyskiwany przez lokalną ludność jeszcze w latach 50. ubiegłego wieku – tłumaczy restaurator w rozmowie z "Rzeczpospolita". Na jej łamach zapewnia, że wcale nie chciał wpisywać dań z foczego mięsa do menu, a jedynie powrót do kaszubskiej tradycji kulinarnej.
Widać, że czasy się zmieniają i nie wszystkie rekonstrukcje historyczne są godne kontynuacji. Czytaj więcej
Foka dobra na zupę
W Polsce pozyskiwanie mięsa z fok jest nielegalne, ale można je kupić za granicą. Potrawy z fok są popularne między innymi na Grenlandii, gdzie można na nie polować cały rok. Autor bloga "Poznaj Grenlandię" opisuje, w jaki sposób zdobywa się surowiec oraz jak przyrządzić ze fok potrawę.
W Polsce pozyskiwanie mięsa z fok jest nielegalne, ale można je kupić za granicą. Potrawy z fok są popularne między innymi na Grenlandii, gdzie można na nie polować cały rok. Autor bloga "Poznaj Grenlandię" opisuje, w jaki sposób zdobywa się surowiec oraz jak przyrządzić ze fok potrawę.
Foka przygotowana typowo po grenlandzku to najczęściej bardzo prosta w przygotowaniu zupa z mięsem foki , ziemniakami, cebulą i ryżem zwana suasaat. Fokę można również przyrządzić w piecyku (szczególnie te mniejsze) lub na grenlandzkim grillu zrobionym z płaskich kamieni i podgrzewanym kosodrzewiną. Czytaj więcej
Jak czytamy, mięso foki to wyśmienita porcja energii i witamin. Nic jednak nie wskazuje na to, aby dania z foki zyskały popularność także w Polsce.
