
Reklama.
Poniżej zostały przedstawione podstawowe zasady odnoszące się do tego, co nie powinno znaleźć się w posiłku przedtreningowym i przedstartowym.
Produkty o wysokim IG
Komponując posiłek przedtreningowy warto zwrócić uwagę na tabelę indeksu glikemicznego, ponieważ w posiłku przedstartowym nie powinny znaleźć się produkty o wysokim IG. Szybki wyrzut insuliny do krwi sprawia, że następuje równie szybki spadek poziomu cukru. Może to skutkować wzrastającym uczuciem głodu oraz, w konsekwencji, szybkim zmęczeniem, osłabieniem i brakiem energii do treningu czy też startu.
Komponując posiłek przedtreningowy warto zwrócić uwagę na tabelę indeksu glikemicznego, ponieważ w posiłku przedstartowym nie powinny znaleźć się produkty o wysokim IG. Szybki wyrzut insuliny do krwi sprawia, że następuje równie szybki spadek poziomu cukru. Może to skutkować wzrastającym uczuciem głodu oraz, w konsekwencji, szybkim zmęczeniem, osłabieniem i brakiem energii do treningu czy też startu.
W posiłku przedtreningowym nie powinny się zatem znaleźć takie produkty, jak: bardzo dojrzałe owoce, ziemniaki (szczególnie pieczone i zasmażane), pieczywo z mąki pszennej czy piwo. Chociaż czasem zdarza się, że osoby startujące w maratonie jako śniadanie spożywają białą bułkę z dżemem. Czy to dobry pomysł? To zależy, na ile czasu przed startem pojawi się produkt o wysokim indeksie, im później, tym lepiej, gdyż duży skok energii nastąpi na start, a nie przed jego rozpoczęciem. Ponadto ważne jest, by zabezpieczy się energetycznie na trasę biegu i przyjmować węglowodany średnio co 40 minut.
Nadmierna ilość błonnika pokarmowego
Błonnik jest ważnym elementem diety. Spożywany w odpowiedniej ilości wspomaga regulację cukru, wpływając na jego wolniejszy wzrost we krwi. Jednakże jego nadmierne spożycie może powodowa bóle brzucha czy problemy gastryczne, co jest kłopotliwe i znacznie wpływa na efektywność treningu lub zawodów. Istotną kwestią jest rodzaj spożywanego błonnika. Zaleca się spożycie błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się w owocach oraz warzywach, natomiast nie zaleca się błonnika zawartego w produktach zbożowych (nierozpuszczalnego).
Błonnik jest ważnym elementem diety. Spożywany w odpowiedniej ilości wspomaga regulację cukru, wpływając na jego wolniejszy wzrost we krwi. Jednakże jego nadmierne spożycie może powodowa bóle brzucha czy problemy gastryczne, co jest kłopotliwe i znacznie wpływa na efektywność treningu lub zawodów. Istotną kwestią jest rodzaj spożywanego błonnika. Zaleca się spożycie błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się w owocach oraz warzywach, natomiast nie zaleca się błonnika zawartego w produktach zbożowych (nierozpuszczalnego).
Posiłki ciężkostrawne i duże objętościowo
Wielkość i strawność posiłków ma duży wpływ na komfort i efektywność podczas treningów i zawodów. Produkty nabiałowe i zanadto tłuste mogą skutków skurczami żołądka, nudnościami, uczuciem ciężkości czy zgagą.
Wielkość i strawność posiłków ma duży wpływ na komfort i efektywność podczas treningów i zawodów. Produkty nabiałowe i zanadto tłuste mogą skutków skurczami żołądka, nudnościami, uczuciem ciężkości czy zgagą.
Z tego powodu, w okresie przedtreningowym powinno się unika m.in. połączenia produktów skrobiowych (ziemniaki) z sosami mięsnymi, produktów smażonych, tłustych serów i mięs. Sport jednak pokazuje, że wszystko zależy od preferencji i uwarunkowań danego organizmu, ponieważ jeden z ultra biegaczy jest w stanie podczas biegu zjeść pizzę! Bez skutków ubocznych, wręcz ze świetnym czasem na koniec. Ale tego nie próbujmy na ważnym biegu czy zawodach!
Ponadto nie należy zjada wysokoobjętościowych posiłków, ponieważ niestrawione resztki pokarmu, znacznie mogą obciąży organizm, przyczyniając się do spadku efektywności podejmowanego wysiłku. Dodatkowo nie zaleca się spożywania nowych potraw przed treningiem czy zawodami, ponieważ może to powodowa nieprzyjemne niespodzianki związane z problemami żołądkowymi.
Dietetycy Centrum Olimpiakos