
"Przepisy na dania w 15 minut, o których nie miałaś pojęcia, a są pomysłowe". Tak mogłaby nazywać się książka kucharska z potrawami z tłuszczu, parówek, majonezu, jajek i szynki. Wielu z nas ma zapewne wśród swoich znajomych na Facebooku, kogoś kto lubi stronę z tego typu poradami kulinarnymi. W komentarzach pod postami prośby zaciekawionych pań domu - z czego to? Poproszę o przepis! Wybraliśmy "najlepsze" pomysły na zaskakujące dania.
REKLAMA
Parówkowe cuda
Parówka z luksusem się raczej nie kojarzy. Ale jak się ją odpowiednio przygotuje, to kto wie, może nie pogardzi nią nawet angielska królowa? Z tych kiełbasek można zrobić spiralę, serce, ośmiorniczki. Zachwyć znajomych swoją wersją spaghetti z parówkami, w której mięso i makaron są jednością. Można również przygotować przeróżne wersje parówki w cieście. Na mumię, w naleśniku i a'la wykwintne ciasto. Możliwości jest bardzo dużo.
Mięsne przeboje
Mielone w rożku do lodów, smażone w panierze? Istna kuchnia fusion! Na wykwintną kolację dla gości warto podać mini tarty bez ciasta, niech zostanie sama delicja, czyli szynka i ser. Znienawidzona w dzieciństwie mortadela może przerodzić się w doskonałe danie, jeśli pomiędzy dwa plastry tego przysmaku włożymy plaster sera i usmażymy to na głębokim tłuszczu. Można również wykonać fondue po polsku - z boczkiem. Albo kotleta z trzech rodzajów mięs. Smacznego!
Warzywa też są ważne!
Pomidor, kalafior, papryka, sałatka z majonezem i z kukurydzą. Czego chcieć więcej? Niczego! Inne warzywa są nam niepotrzebne, jednak codzienna porcja witamin jest niezbędna. Do sałatki zawsze warto dodać majonez i szynkę, do papryki jajko sadzone, a do pomidora? Szynkę i ser! Hitem jest jednak kalafiorowy mózg wypełniony mielonym mięsem.
Napisz do autorki: barbara.kaczmarczyk@natemat.pl
