W Sylwestra i podczas karnawału najczęściej pijemy whisky i szampana. Pierwszy trunek wybierają zazwyczaj panowie, drugi zdecydowanie częściej panie. Chcąc zainspirować was do wypróbowania ciekawszych koktajli niż standardowe połączenie whisky z colą, poprosiliśmy Marka Datkuna z klubu Syreni Śpiew, o przepisy na najlepsze wypróbowane drinki na bazie tych dwóch alkoholi. Od siebie możemy powiedzieć, że są naprawdę rewelacyjne.
Wymyślony w latach 90. przez Douglasa Ankhara w LAB w londyńskim Soho. Początkowy pity jako sam koktajl, pod nazwą Maverick cocktail. Shot szampana wprowadziły gwiazdy porno, które lubiły przepijać tego drinka musującym alkoholem.
Składniki:
40 ml waniliowej wódki,
20 ml syropu waniliowego,
20 ml soku z limonki
puree z całej marakui
Popularna historia mówi o żołnierzach brytyjskich rezydujących w Paryżu w czasie I Wojny Światowej, którzy nazwali koktajl na cześć 75 milimetrowego pocisku artyleryjskiego. Prawda jest taka, że koktajl powstał w londyńskim Buck’s Clubie jako twist na Tomie Collinsie w wykonaniu tamtejszego barmana MacGarrego.
Składniki:
30 ml ginu
20 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
Całość uzupełniamy szampanem
Szkło: long Metoda: shake Dekoracja: skórka z cytryny
Penicylina
Twist na whisky sour w wykonaniu Sam Rossa z nowojorskiego klubu Milk & Honey. Zestawienie szkockiej z syropem miodowo-imbirowym, cytryną i torfem.
Składniki:
40 ml szkockiej blended
20 ml syropu miód – imbir
30 ml soku z cytryny
20 ml kurzego białka
aromat torfu
Szkło: short Metoda: shake Dekoracja: imbir
Old Fashioned
Nazwa jednego z najstarszych koktajli bierze się od szkła, w którym był serwowany. "Staromodny" to jeden z pierwowzorów współczesnego koktajlu. Jego podstawowa receptura mówiła o połączeniu whisky z cukrem, wodą oraz Angostura Bitters.
Składniki:
60 ml bourbona
5 ml syropu z cukru demerara lub kostka cukru
3 krople Angostura Bitters
Szkło: short Metoda: shake Dekoracja: skórka pomarańczy
Mint Julep (od arabskiego juleb – woda różana)
Genezą koktajlu był trunek na bazie lokalnego alkoholu wraz z płatkami róży, który na przestrzeni czasu przywędrował do Europy, gdzie róże zastąpiono miętą. Obecnie, jest tradycyjnym koktajlem pitym w czasie gonitw konnych typu derby w amerykańskim mieście Louisville w stanie Kentucky.
Składniki:
60 ml bourbonu,
10 ml syropu z cukru demerara,
3 krople Angostura Bitters,
pęczek mięty
Szkło: long Metoda: budowany Dekoracja: mięta, puder