Czas jarmużu właśnie przeminął!
Czas jarmużu właśnie przeminął! Fot. ocophoto/Shutterstock.com

Masz z nim t-shit, zeszyt albo wisiorek? Odłóż je do szafy – jarmuż jest już passé. Kanadyjscy szefowie kuchni są zgodni, to ostatnie dni popularności tego superwarzywa.

REKLAMA
Już niemodny
Jarmuż w ciągu kilku ostatnich lat zyskał sławę jako superfood. Chwalony jest za smak i wartości odżywcze. Na potęgę robiono z niego chipsy, sałatki, wyciskano soki. Najwięksi fani warzywa z rodziny kapustowatych nosili ubrania z nadrukowanym „wizerunkiem” jarmużu, wisiorki, na Instagramie hashtag „kale”ma prawie 2 miliony odnośników.
logo
Do tej pory jarmuż służył nie tylko do jedzenia, tutaj występuje w reklamie biżuterii! Fot. alexmonroejewellery/ Instagram.com
W 2016 jarmuż schodzi do podziemi. Warzywo, które można kupić już nawet w dyskontach, a jeszcze dwa, trzy lata temu dostępne było tylko na najlepszych targach i bazarach, w tym roku nie będzie już tak „prestiżowe”. W końcu nawet McDonalds zaczął dodawać jarmuż do swoich kanapek.
Firma badawcza organizująca BrandSpark International przeprowadziła badania „Canadian Chef Survey”, w których wypytano 500 kanadyjskich szefów kuchni o trendy kulinarne w 2016 roku. W efekcie powstała lista najbardziej trendy produktów, sposobów ich przygotowania i stylu podania. Jarmużu wśród nich nie ma.
logo
Fasola żurawinowa ma być nowym kulinarnym hitem. Fot. paige.michael/Instagram.com
Top topów
Jakie są aktualne trendy kulinarne? Kanadyjscy szefowie wymienili piwa z małych browarów, domowe wędliny, regionalne i domowe sosy takie jak tajska ostra sriracha, indyjska raita, argentyński, ziołowy sos chimichurri i indonezyjskie sambal oelek. Ponadto popularne są wszelakie produkty lokalne, dania wędzone, produkty gluten-free, niedoceniane mięso, takie jak karkówka czy szponder, produkty organiczne i zielone warzywa liściaste: jarmuż, botwina, kapusta sitowata, mnieszek, jednak te wymieniane są na ostatniej, dziesiątej pozycji w zestawieniu. Czyli ich czas przemija.
logo
Spis produktów popularnych w nowym sezonie. Fot. Restaurants Canada

W zestawieniu produktów, których popularność będzie rosła, próżno szukać jarmużu. Ten rok będzie należał do ziaren i roślin strączkowych. Z badań BrandSpark wynika, że na topie będą przyprawy i sosy domowej roboty, starożytne zboża takie jak pszenica khorasan, orkisz, szarłat, zielone ziarno pszenicy. Smakosze będą zajadali się alternatywnym białkiem, czyli niklą indyjską, fasolą żurawinową, czarną soczewicą Beluga.
logo
Czarna soczewica Beluga będzie częstym dodatkiem do dań restauracyjnych. Fot.glovany2016/ Instagram.com
W 2016 roku szefowie będą przyrządzali dania z polików wołowych, mostka, karkówki, wśród przystawek królowała będzie tempura i taquitos, czyli rolowane tacosy. Zamiast jarmużu pasjonaci będą zajadali się nietypowymi ziołami, czyli trybulą ogrodową, lubczykiem, melisą lekarską, papalo. Powrócą sery, takie jak tureckie halloumi, jogurtowy labneh, indyjski paneer i biały, meksykański queso fresco, który będzie można zjeść w towarzystwie domowych pikli.
logo
Pszenica khorasan może być dodatkiem do słodkiego śniadania i do mięsa. Fot. giolagiustino/Instagram.com
logo
Tak wygląda zielone ziarno pszenicy przed przygotowaniem. Fot. slingmom/Instagram.com
Badania przeprowadzane od siedmiu lat są wiarygodnym wyznacznikiem nie tylko kanadyjskich trendów kulinarnych, lecz także mają swoje odzwierciedlenie na całym świecie. 500 szefów kuchni nie może się mylić. Prawdopodobnie jarmuż nie zniknie nagle z naszego jadłospisu, ale na jego instagramowa kariera prawdopodobnie niedługo się skończy!

Napisz do autorki:barbara.kaczmarczyk@natemat.pl